Vælg en side
Skrevet af Alf Læbro

Hvornår skal man starte med seniorfoder?

Seniorhunden er i en fase af livet, hvor den er mindre aktiv, har mindre modstandskraft overfor alle former for stress og infektioner, og hvor der sker en gradvis svækkelse af kroppens funktioner og organer. I den fase af hundelivet er kravene til korrekt ernæring meget store, – for at beskytte hunden mod risiko for sygdom og bevare den sund og rask så længe som muligt.

Et korrekt sammensat foder kan afhjælpe og udskyde risikoen for en lang række sygdomme og alderdomsskavanker som fedme, hjerte- og kredsløbsproblemer, nyresvigt, leversvigt, gigt, hud- og fordøjelsesproblemer.

Når din hund er 5-7 år (afhængig af race og størrelse), begynder den at komme i senioralderen. Fodring af din seniorhund er det forhold, i hvilket du som hundeejer har den største og afgørende indflydelse på, at din hund får et langt og sundt liv med nedsat risiko for udvikling af de aldersbetingede sygdomme og skavanker. Hvis du er i tvivl om, hvornår du skal begynde at give din hund seniorfoder, så spørg din dyrlæge.

Køb Seniorfoder til din hund lige her

Hvordan er seniorfoderet sammensat?

Når foderproducenterne i dag fremstiller et godt seniorfoder, har det krævet mange års forskning i at forstå seniorhundens behov. Seniorfoderet skal være et velafbalanceret fuldfoder, der er sammensat af kvalitetsråvarer. Det betyder kort sagt, at alle de næringsstoffer den ældre hund har behov for, skal være tilstede i foderet i de korrekte mængder. Når hunden spiser den rigtige mængde af foderet, så får den automatisk den korrekte mængde af energi (kalorier) og næringsstoffer, – hverken mere eller mindre.

Seniorfoderet indeholder letfordøjeligt protein, begrænset fedtmængde, begrænset saltmængde,  øget mængde af fibre, tilpassede mængder af vitaminer og mineraler, vigtige fede syrer og endelig diverse tilskudsstoffer som f. eks. L-Carnitin, glucosamin og chondriotinsulfat.

 

Hvilken indflydelse har seniorfoderet på kroppen?

Det ideelle fuldfoder til en seniorhund har stor indflydelse på hundens almene velbefindende. Det er forhold som fordøjelse, vægtregulering, organfunktion, modstandskraft, pelskvalitet og fysisk velvære, der påvirkes i positiv retning. De enkelte næringsstoffer har hver især bestemte gavnlige virkninger i kroppen. Disse virkninger er beskrevet nedenfor:

Seniorfoder til din hund, som opfylder de ernæringsmæssige behov seniorhunde har.

Letfordøjeligt protein:

Proteinstofferne skal være af høj kvalitet og have en meget høj fordøjelighed. Når fordøjeligheden er høj, medfører det færre affaldsstoffer i kroppen. Da affaldsstofferne omdannes og udskilles fra kroppen af lever og nyrer, beskyttes og skånes disse organer følgeligt, jo færre affaldsstoffer, der er i kroppen.

 

Begrænset fedtmængde:

Hundens stofskifte falder med alderen. Når fedtmængden begrænses, mindskes risikoen for at hunden bliver overvægtig. Overvægt er generelt et meget stort problem hos mange seniorhunde.

 

Begrænset saltmængde:

Salt kan få blodtrykket til at stige, og derved unødigt belaste hjertet og kredsløbet. Saltmængden i seniorfoder begrænses for at skåne hjerte og kredsløb, og forebygge sygdomme i disse organer.

 

Øget fibermængde:

Fibrene fylder godt i maven og giver en mæthedsfornemmelse. Derved nedsættes risikoen for overvægt. Samtidig er fibrene med til at regulere fordøjelsen og modvirke forstoppelse.

 

Regulering af fedtsyreindholdet:

De fleste typer af seniorfoder tilsættes vigtige fede syrer. Disse fedtsyrer hedder omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Fisk og havalger er rige på Omega-3 fedtsyrer. De er bl.a. med til at styre immunsystemet og opretholde balancen mellem Omega-6 og Omega-3 fedtsyrerne. Dette er afgørende for bekæmpelsen af infektioner, idet den rigtige balance styrker immunforsvaret. Omega-6 fedtsyrer udvindes af visse planter, og består bl.a. af linolsyre (LA) samt gamma linolensyre (GLA). GLA har vist sig at kunne afhjælpe eksempelvis hud-, pels-, gigt-, nyre- og allergiproblemer.

 

Tilpasning af vitaminmængden:

Alle typer af seniorfoder er reguleret med vitaminer, så det passer til en ældre hunds behov. Vitaminer er som helhed med til at styre en række vigtige biologiske processer i kroppen. Den nyeste forskning peger på, at E-vitamin har en særlig gavnlig virkning i ældre dyrs organisme. Dette vitamin hæmmer ældningsprocesserne og styrker modstandskraften.

 

Tilpasning af mineralmængden:

Hunde får med alderen større behov for zink, og et mindre behov for kalk. Fosfor i større mængde kan øge risikoen for nyresvigt. I et godt seniorfoder er mineralindholdet justeret efter disse forhold.

 

Øvrige tilskudsstoffer:

Der findes en hel del tilskudsstoffer, som har en stor gavnlig virkning på den ældre hunds organisme. Forskningen afslører jævnligt nye gavnlige stoffer, som foderproducenterne bruger i fremstillingen af seniorfoder. Som eksempel kan nævnes glucosamin og chondriotinsulfat. Disse to naturligt forekommende stoffer giver ledbrusken næring og smører leddene, hvilket har en gavnlig virkning hos hunde med gigtsmerter, eller risiko for udvikling af gigt.

Mange typer af seniorfoder til hunde er tilsat L-Carnitin; en forbindelse, der letter omsætningen af fedt i organismen.

Tabellen herunder viser, hvilken virkning et korrekt sammensat seniorfoder har i hundens organisme:

Indhold i foder Virkning i hundens organisme
Let fordøjeligt protein Medfører færre affaldsstoffer i kroppen. Lever og nyrer belastes mindre, da disse organier omdanner og udskiller affaldsstoffer.
Begrænset fedtmængde Nedsætter risikoen for overvægt
Begrænset saltmængde Nedsætter risikoen for hjerte- og kredsløbsproblemer
Øget fibermængde Fremmer fordøjelsen, nedsætter risikoen for overvægt
Tilpasning af vitaminindholdet Vitaminindholdet er justeret efter den ældre hunds behov, således at en række vigtige biologiske processer forløber normalt
Tilpasset mængde af mineraler, mere zink, mindre fosfor Hundens behov for visse mineraler ændres i senioralderen. Hunden får større behov for zink. Nedsat fosformængde mindsker risikoen for nyreproblemer
Omega-3 og Omega-6-fedtsyre Styrker immunforsvaret, nedsætter risikoen for hud-, nyre- og ledproblemer
L-Carnitin Øger omsætningen af fedt i organismen
Glucosamin og chondriotinsulfat Naturligt forekommende stoffer, der er med til at smøre leddene, danne sun ledbrusk og mindske symptomerne ved gigt

 

Hvor kan man købe seniorfoder?

Alle dyrlæger og mange dyrehandlere sælger flere forskellige typer af seniorfoder af meget høj kvalitet. Disse typer af seniorfoder er udviklet af ernæringsforskere og dyrlæger, som netop er i stand til at forstå ældre hundes behov. Foderet opfylder alle ernæringsmæssige behov hos sunde, ældre hunde, således at hunden får tilstrækkeligt, men ikke for meget, af hvert enkelt næringsstof.

Vi udbyder kvalitets seniorfoder til hunde her, som opfylder alle ernæringsmæssige krav.

Før du køber foder til din seniorhund, bør du spørge din dyrlæge til råds. Dyrlægen kender til din hunds sundhedstilstand, og kan ud fra sin viden give dig den bedste vejledning. I mange tilfælde vil dyrlægen anbefale et senioreftersyn af din hund, før du vejledes om et bestemt seniorfoder.

Du bør udelukkende give det foder, som dyrlægen anbefaler. Vær altid fuldstændig bevidst om, at alle mulige godbidder og rester fra middagsbordet ikke på nogen måde er gavnlige for din hund! Tværtimod kan de i værste fald skade hundens sundhedstilstand. Hvis du vil give hunden godbidder, så giv lidt af det anbefalede foder. Sørg altid for hver dag at afveje den mængde foder, som hunden skal have. Husk så endelig, at din hund altid skal have adgang til frisk vand.

 

Tilskudsprodukter og kosttilskud til seniorhunden

Der findes et meget stort og varieret sortiment af kosttilskud, som seniorhunde i forbindelse med forskellige aldersbetingede skavanker og sygdomme kan havde god nytte af. De vigtigste og mest effektive tilskudsprodukter bliver kort gennemgået nedenfor. De fleste tilskudsprodukter kan købes hos din dyrlæge. Hvis du er i tvivl om anvendelse af et eller andet produkt til din seniorhund, så kontakt dyrlægen.

 

Vigtige fede syrer, EFA-olier

Virkning: De vigtige fede syrer består især af Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer. Fisk og havalger er rige på Omega-3 fedtsyrer. De er bl.a. med til at styre immunsystemet og opretholde balancen mellem Omega-6 og Omega-3 fedtsyrerne. Dette er afgørende for bekæmpelsen af infektioner, idet den rigtige balance styrker immunforsvaret. Omega-6 fedtsyrer udvindes af visse planter, og består bl.a. af linolsyre (LA) samt gamma linolensyre (GLA). GLA har vist sig at kunne afhjælpe bl.a. hud-, pels-, gigt- og allergiproblemer. Produkterne findes både som kapsler og i flydende form, og kan uden problemer iblandes foderet.

 

Chondriotinsulfat og glucosamin

Virkning: Glucosamin og chondriotinsulfat er to naturligt forekommende stoffer, som er nødvendige for at smøre leddene og danne sund ledbrusk. Stofferne har en gavnlig virkning på stive og ømme led, samt gigtsmerter, som ofte ses hos ældre hunde. Produkterne findes både som kapsler og i flydende form, og kan uden problemer iblandes foderet.

 

Spormineraler

Virkning: Spormineraler er forbindelser bestående af f. eks. kobber, chrom, jod, mangan, molybdæn, selen m.m. Spormineralerne findes overalt i naturen, og derfor også i stort set al føde. Moderne dyrkningsformer og produktionsmetoder medfører dog ofte at spormineralmængden i foderet begrænses. Spormineraler har en gavnlig virkning på en lang række biologiske processer og funktioner i kroppen. Ældre hunde er i høj grad afhængige af, at organismen har de bedste betingelser for at fungere. Derfor kan spormineraler ofte med fordel tilsættes den ældre hunds foder.