Vælg en side
Af Finn Jørgensen, dyrlæge Centrum Dyrehospital

Hvorfor skal min kat tabe vægt?

 

 • Overvægt forårsager eller forværrer mange sygdomme
 • Overvægt nedsætter levetiden
 • Overvægt nedsætter livskvaliteten

 

 

Hvornår skal min kat tabe vægt?

Katten skal tabe i vægt, når enten ejeren eller dyrlægen erkender, at den er overvægtig.  Mange ejere til overvægtige katte erkender ikke selv problemet.

 

Hvordan behandles overvægt?

Før du sætter din kat på slankekur, skal katten undersøges, så man ikke overser eventuelle sygdomme. Under vægttabet reduceres fedtcellernes størrelse, men ikke antallet af dem. Hvis unge katte overfodres, vil antallet af fedtceller stige, og derfor bliver et vægttab meget vanskeligere for den voksne kat.

 

Kattens 10 slanketips:

 

 • Kattens foder- og spisevaner skal ændres, så den kun indtager de kalorier, den har brug for.
 • Hvis det skal lykkes for katten at tabe sig, er det vigtigt, at samtlige familiemedlemmer forstår vigtigheden af vægttabet og er indstillet på at ændre på den daglige rutine. Det er nødvendigt, at alle er enige om, at der er et problem. Ellers kan det ikke løses.
 • Nedsæt den daglige kaloriemængde. Dyrlægen kan informere dig om, hvilket slankefoder der passer netop din kat. Mængden af foder skal justeres efter kattens størrelse, aktivitetsniveau, og efter hvor stort vægttabet skal være.
 • Lad være med at påbegynde en urealisisk sultekur. Hvis vægttabet skal lykkes er det vigtigt at sætte et realistisk mål over en længere periode. De fleste dyreklinikker vil være behjælpelige med at udregne disse normer.
 • Undgå helt at give andet foder end fuldfoder beregnet til vægttab. På den måde kan du sikre, at katten ikke kommer til at mangle livsvigtige næringsstoffer, vitaminer m.m.
 • Hvis katten skal have godbidder, skal de enten tages fra den samlede mængde dagligt foder, eller modregnes foderet. Ellers kan godbidderne i sig selv forhindre et vægttab.
 • Selvom slankekost får katten til at føle sig rimelig mæt, uden at den har indtaget store mængder kalorier, er en vis form for sult uundgåeligt ved vægttab.
 • Forsøg at aktivere katten ved forskellige former for leg. Mange katte kan lide at jage, og det instinkt kan udnyttes på mange forskellige måder.
 • Vej katten en gang om måneden. Det sikrer, at du følger med i, hvordan vægttabet forløber.
 • Det kan være et stort problem at skifte foder hos dyr. De er meget vanemæssige og vil ikke altid acceptere, at der sker forandringer. Den simpleste og mest effektive måde at behandle overvægt på, er at lade dyret blive sulten.
  Det anbefales at lade katte faste i én til to dage og derefter give den halv portion i 3 – 4 dage.

 

Kommer min kat til at mangle noget under et vægttab?

Et godt slankefoder er fremstillet af kaloriefattige ingredienser, og har et højt fiberindhold. Det giver katten en tilstrækkelig mæthedsfølelse. Alligevel indeholder foderet alle de nødvendige næringsstoffer, så katten får de rigtige vitaminer, mineraler, og proteiner. Det kan være problematisk at give katten de nødvendige næringsstoffer, hvis ejeren selv vil tilberede foderet.

 

Hvis nu min kat ikke vil spise slankekosten?

Det er til tider et stort problem at skifte foder hos katte. De er vanedyr og vil ikke altid acceptere, at der sker forandringer.

Den simpleste og mest effektive måde at løse problemet på er at lade katten blive sulten. Det kan f.eks. lade sig gøre ved at nedsætte kattens sædvanlige foder-
mængde til ca. 25 % af den daglige ration i løbet af  6-8 dage. Derefter tilbyder du gradvist katten stigende mængder af slankefoder, og efterhånden fjerner du det sædvanlige foder helt. Diætfoderet kan evt. håndfodres et stykke tid eller blandes op med varmt vand, hvor det serveres efter ca. 10 min.

Det er vigtigt, at du udviser tålmodighed og disciplin, hvis du vil hjælpe din kat til et længere og bedre liv.