Vælg en side

Hvorfor er hundene bange for fyrværkeri?

Nogle hunde udvikler angst for fyrværkeri. Set med hundens øjne, kommer alle lysglimt og brag uden nogen forvarsel og derfor fuldstændigt uforudsigeligt. Fyrværkeri er i dag så forskelligartet, at det udover at indeholde lysglimt ofte ledsages af høje lyde. Der findes hunde, som reagerer på bestemte lyde, andre hunde reagerer på lysglimtene, mens andre igen reagerer på det hele.
Der findes flere typer angst. Enten en generel angst, hvor hunden reagerer ængsteligt overfor mange forskellige situationer eller en mere specifik angst, hvor trygge hunde reagerer overfor en bestemt situation/ting. Hunde, der lider af den generelle angst, har ofte haft en utryg baggrund, f.eks. en dårlig socialisering tidligt i livet eller måske en dårlig prægning, men angsten kan også være nedarvet. Angst for nytårsfyrværkeri kan være en af de situationer, hunden er bange for.
Årsagen til angsten er forskellig fra hund til hund, men måske har hunden været tilstede, mens der blev affyret fyrværkeri på gaden eller oplevet et kanonslag på tæt hold. Denne specifikke angst kan udvikle sig til en generel angst for andre situationer, hvis den ikke behandles.

Hvornår skal man starte træningen?

Det er en generel fejlopfattelse, at træning med hunden skal foregå i december måned. I forbindelse med at det første krudt skydes af i december måned, bliver ejeren opmærksom på problemet, og vil derfor gerne nå at træne med hunden inden nytårsaften. Træning til nytårsaften skal foregå i løbet af hele året, gerne med start i det tidlige forår.
Der findes forskellige typer af træning. Det er vigtigt, at gøre sig klart hvilken type hund man har at gøre med. Mentalt er der stor forskel på understimulerede hunde og nervøse hunde. Nogle hunde kan tilvænnes de høje brag ved at lytte til en CD med forskellige lyde. Men andre hunde opfatter dog ret hurtigt, at det ikke er fyrværkeri, ikke mindst fordi lysglimtene mangler, og overfor denne gruppe virker lydterapien ikke.
Det bedste er at gå langsomt til værks og få en hjælper til at affyre fyrværkeri, først på lang afstand og senere tættere på. Ofte kan det hjælpe hunden, at ejeren står imellem affyringsstedet og hunden. Det kan virke som en fysisk og psykisk beskyttelse af hunden. Husk at hunden skal belønnes for ikke at udvise angst.
Den må aldrig ynkes, når den er bange. Det kan virke forstærkende på angsten.
Medicinsk behandling i sig selv kan ikke kurere hundes angst, men hvis angsten er dæmpet, kan hunden være mere modtagelig for træning. Med andre ord: det er træningen og samhørigheden med ejeren, som er behandlingen, men uden brug af angstdæmpende medicin kan det være svært at holde hunden koncentreret om øvelserne, da den hele tiden distraheres af forhold, som gør den bange.
Man kan groft opdele hundene i 4 grupper, som alle kræver forskellig træning og medicinsk behandling:

 

•    De hunde, der bliver angste/nervøse allerede i december ved de første tegn (lyde) på fyrværkeri.

 

•    De hunde, der først begynder at reagere mellem jul og nytår, når fyrværkeriet tiltager.

 

•    De hunde, der udelukkende reagerer nytårsaften, men er både urolige og bange.

 

•    De hunde, der er lidt urolige selve nytårsaften.

Hvilke typer medicin findes til angste hunde?

De fleste typer medicin, som kan anvendes i forbindelse med Nytårsaften er receptpligtige. Din dyrlæge skal, med baggrund i kendskabet til din hund, vælge medicin og dosering. Det skal understreges , at man ikke skal anvende medicin til mennesker, da det kan have en helt anden effekt på hunde.

Der findes mange forskellige måder at behandle hundes angst for fyrværkeri:

•    Et nyt angstdæmpende lægemiddel indeholdende stoffet dexmedetomidin er specifikt beregnet til hunde der lider af lydangst. Hunden bliver beroliget ved at forskrækkelsesrefleksen blokeres og medicinen virker ikke sløvende. Denne behandling kan anvendes uden eller i kombination med adfærdsterapi. Man skal starte behandlingen, så snart hunden udviser tegn på angst eller når fyrværkeriet starter og effekten vil indtræde hurtigt derefter. Produktet er receptpligtigt.

•    En andet type angstdæmpende medicin indeholder stoffet apozepam. Denne type gives typisk i december måned alene eller i kombination med sløvende medicin. Produktet er receptpligtigt

•    Sløvende medicin indeholder oftest acepromazin. Dette lægemiddel er meget udbredt til behandling af nytårsangst hos hunde. Det skal dog understreges, at det ikke har nogen angstdæmpende effekt, og at hunden derfor stadig er bange nytårsaften. I nogle studier hævdes det, at acepromazine skærper hørelsen, og derfor anbefales det, at man bruger det i kombination med angstdæmpende medicin, f.eks. apozepam. Produktet er receptpligtigt

•    Endelig findes en række naturlægemidler og kosttilskud som anvendes i forbindelse med angst for nytårsfyrværkeri. Den nyeste forskning har vist effektive behandlings resultater ved brug af duftferomonerne DAP, som hunden vil forbinde med en tryg tilværelse. Alt efter intensiteten i afskydning af fyrværkeri i december kan man vælge at behandle hele december måned, men for at opnå fuld effekt skal hjemmet være behandlet minimum 14 dage før Nytårsaften. Du kan læse mere og købe produkterne her http://www.dyrenesbutik.dk/hund/alle-kategorier/angst-og-utryghed