Vælg en side

Kastration af hankat og sterilisation af hunkat er en neutraliseringsform, hvor dyrlægen ved en operation fjerner kattens testikler eller æggestokke. Derved letter man tilværelsen for den kat, som ikke skal bruges til avl. En stor del af en kats adfærd er særdeles uhensigtsmæssig, hvis han skal leve som familiekat.

En intakt hankat markerer sit territorium med urinstrint, og hankattens urin er meget mere ildelugtende end en kastreret kats. En hankat strejfer omkring for at finde hunkatte i løbetid. Derved udsætter han sig for at blive kørt over i trafikken og for slagsmål med andre hankatte og katte, som vil beskytte deres territorium. Hankatten er derved mere udsat for betændte bidsår og bylder, og smitte med de dødelige sygdomme katte-AIDS og katteleukæmi, som dels kan overføres ved bid, dels ved seksuel kontakt.

Sterilisering af hunkat medfører, at din kat ikke kommer i løbetid, og at den ikke kan få killinger. Samtidig forhindrer en sterilisation sygdomme i livmoder og æggestokke, som f.eks. livmoderbetændelse. Sterilisation nedsætter også risikoen for sygdommene katte-AIDS og katteleukæmi, som dels kan overføres ved bid, dels ved seksuel kontakt.

Hvornår skal man vælge kastration og sterilisation?

De flester vælger at lade deres kat neutralisere ved 4-5 måneders alderen, men du kan vælge at få det udført allerede ved 12 ugers alderen aldere.

Du mindsker du risikoen for adfærdsproblemer som urinstrint, strejferi og aggression, og du nedsætter eller fjerner risikoen for udvikling af alvorlige sygdomme som betændte bidsår og bylder, katte AIDS, katteleukæmi og kræft i kønsorganer. En neutraliseret kat tilpasser sig lettere tilværelsen som familiekat, har lettere ved at omgås andre katte, har et bedre helbred og lever længere.

Er der bivirkninger ved at min kat bliver neutraliseret?

Ulemperne ved en neutralisation er, at din kat skal gennemgå en operation under fuld narkose. Men for en ung, sund og rask kat vil det ikke være noget problem. På AniCura Centrum Dyrehospital vil din kat ikke opleve smerte eller væsentligt ubehag i forbindelse med en operation. Man anvender de bedste bedøvelsesmidler og smertestillende medicin, og patienterne overvåges omhyggeligt både før, under og efter operationen.

Efter hjemsendelsen kan katten være lidt groggy, det første døgn. Efter et par dage, kan den dog uden problemer atter lukkes ud.

Det vil være hensigtsmæssigt, at du får din kat øretatoveret, når den alligevel er i narkose.

Neutraliserede katte har lettere ved at blive tykke end ikke-neutraliserede katte. Det problem løser du imidlertid let med passende fodring og motion. Man skal som hovedregel nedsætte kattens daglige indtag af kalorier med ca 20 %. Derfor vil vi anbefale dig, at benytte et foder, som er designet til netop neutraliserede katte. Dem finder du her.