Vælg en side

I uge 39 er det kattens uge hos AniCura og hos Dyrenes Butik. I Danmark findes der ca. 500.000 registrerede katte rundt om i vores hjem, og derfor syntes vi, at din kat skal forkæles ekstra meget i denne uge.

Kattene har en lang historie, der kan spores helt tilbage til de egyptiske templer. Her blev katten betragtet som et helligt og ophøjede dyr, der stod guderne nær. Herhjemme har katten tidligere haft sin gang, som praktiske dyr på gårde til at fange mus og holde andre skadedyr nede. I dag er katten dog blevet en stor del af vores familier og som oftest en stor del af husstanden. Katten er blevet et populært husdyr for mange mennesker, der bor i lejligheder, da katte oftest er et mere selvstændigt dyr og har ikke altid det samme motionsbehov som en hund. Dette betyder dog ikke at katten ikke er at socialt dyr, der har behov for omsorg, trykke rammer og kærlighed.

Den aktive kat

Katten er efterhånden blevet et mere populært kæledyr end hunden på verdensplan. Dette kan skyldes deres forskellige egenskaber, sjove og selvstændige personligheder og unikke karakterer. Mange tænker dog ikke altid over at katten er et utroligt vakst dyr, der har brug for stimuli af hjernen og leg. Der findes rigtig mange katte som mangler opmærksomhed derhjemme. Se vores udvalg af kattelegetøj og andet sjovt til din kat.

Det er godt at stimulere sin kat, da de ofte har meget energi gennem deres jagtinstinkt som mentalt skal stimuleres. Katten er både et pattedyr og et rovdyr som er beslægtet med andre store kattedyr som f.eks. løver og tigre. Katten har både klør, spidse hjørnetænder og øjne der kan se i mørke. Men selvom vores familiekatte er nogle små jægere, er det vigtigt at de får slappet af og sovet den mængde de har behov for. Mange ved ikke at katte sover meget, faktisk sover de i gennemsnit 16 timer i døgnet og det er noget længere end de fleste andre pattedyr. Mange katte kan godt lide at sove i huler eller ligge højt, og på den måde have overblikket over deres omgivelser. Dog, er der stadig de katte som fortrækker en simpel katteseng.

Neutralisering

Når man har kat, står man ofte med spørgsmålet der hedder om de skal være inde eller ude katte. Der kan være delte meninger om hvad der er bedst for katten, men mange katte vil trække mod muligheden for at gå på opdagelse udenfor. Noget af det vi ejere skal være opmærksomme på i forbindelse med vores ude katte og katte generelt er, at få vores katte vaccineret, chippet og få dem steriliseret eller kastreret. I uge 39 har alle AniCura hospitaler fokus på neutraliseringer og i den forbindelse donere AniCura 50 kr. for hver neutralisering til Kattens Værn. Fordelene ved at få katte hhv. steriliseret eller kastreret er, at man undgår risikoen for sygdomme som katte-AIDS eller katte-leukæmi, man mindske risikoen for at katten løber hjemmefra for at finde en mage, hankatte bliver mindre aggressive og det mindsker territorieafmærkninger. Derudover undgår man løbetid hos hunkønnede katte og uønskede killinger – 2 katte kan blive til 200 katte på 2 år.

Ældre katte

Katte bliver i gennemsnit 12-15 år, og med alderen vil der ofte komme nogle følgesygdomme. Nogle katte kan udvikle sukkersyge, tandproblemer og mave/tarm problemer m.m. Det er derfor vigtigt at give sin kat foder der passer til dens behov. Med alderen skal katten f.eks. ikke have de samme mængder proteiner som de tidligere har fået. Hos Dyrenes Butik stræber vi efter at have et bredt sortiment til katte med forskellige behov.

En tendens man ofte ser hos katte er overvægtig. Dette kan komme af for meget mad, hvis de bliver doven og de ikke får bevæget sig. Overvægt hos katte er ikke godt, den ekstra vægt kan skade kattens helbred på flere områder. En af de største faktorer er ofte belastningen af hofter og ben, som kan være en udløser til gigt som rigtig mange katte går rundt med, især ældre katte.

10 sjove facts om katte

  1. Når en kat døde i Egypten i gamle dage, var en skik at hele familien barberede øjenbrynene af, for at udtrykke deres sorg
  2. Katte kan blive jaloux på både mennesker og andre dyr
  3. Sir Isaac Newton der er bedst kendt for sin opdagelse af tyngdekraften – opfandt kattelemmen
  4. Katte har dominans i poterne – dvs. de er enten højre- eller venstrepotede
  5. Ligger din kat sig om på maven og lader dig kælen, er det et tegn på stor tillid
  6. Katte kan drømme og have både gode drømme og mareridt
  7. Katte er empatiske – de kan være opmærksomme på andres humør
  8. Mange katte kan lide at se tv
  9. Katte kan se farver og deres syn har en rækkevidde på op til 37 meter
  10. Katte bruger 70% af deres liv på at sove