Vælg en side

Katte er som udgangspunkt et meget renligt dyr, men desværre ses urenlighed hyppigt. Det ses især blandt hankatte som ikke er kastrede og katte som lever sammen med mange andre katte.

Artiklen indeholder følgende afsnit: 

 

Urenlig vs. urinmarkering

Det er vigtigt at skelne imellem om at din kat er urenlig (tisser eller affører udenfor bakken) eller om den urinmarkerer (strinter).

Urenlighed foregår som regel på vandrette flader, såsom gulve, sofaer, tæpper hvorimod urinmarkering foregår på lodrette flader.

Find kattens mønster

Hvis din kat pludselig er startet med at urinere eller lave afføring udenfor sin kattebakke, er det vigtigt at prøve at gennemskue dens mønster. Sker det altid samme sted? Sidder katten med sænket bagpart eller står den oprejst når den urinerer? Er ansigtsudtrykket anerledes end når den går på bakke? Man kan finde ud af meget ved at kigge på kattens adfærd.

Kattebakken

Hvis din kat er særlig glad for at besørge et bestemt sted, så prøv at flytte kattebakken derhen i en periode og se om den vælger kattebakken i stedet. Det kan også prøves at begrænse kattens adgang til det område hvor den besørger og opstil en kattebakke i nærheden. Til afgrænsning af området kan der benyttes ”baby gitter” eller folie.

Urenlighed hos katte skyldes ofte at katten enten bor sammen med andre katte og/eller at den ikke mener at kattebakken er ren nok. Har du flere katte som går sammen, bør du have minimum én kattebakke pr. kat plus en ekstra. Fx minimum 3 kattebakker til 2 katte.

 

Selvom din kat er den eneste i hjemmet, er urenlighed stadigvæk et velkendt problem. Nogle katte er yderst renlige og én eller to kattebakker er ikke altid nok i deres optik. Sørg for at få den vasket ugentligt i lugtneutral sæbe og skift kattegruset jævnligt. Mange former for kattegrus indeholder parfume og dette kan være ubehageligt for katten at besørge eller tisse på. Det er bestemt ikke ligegyldigt hvilken form for kattegrus der benyttes og et pludseligt skift kan også medfører at katten bliver urenlig fordi den ikke er tilfreds med det nye valg.

Detektivarbejdet

Det vigtigste i hele den her problemstilling er detektivarbejdet. Det er dit job som ejer at analyserer din kats adfærd og gennemtænke mulige årsager som kan være grund til problemet. Alle forandringer i hjemmet kan skabe utryghed lige fra udskiftning af sofaen til omrokering af møblerne. Sæt eventuelt et kamera op når du ikke er hjemme, og kig på din kats adfærd op til og efter den har være urenlig.

Årsager

Der kan som sagt være mange årsager til at din kat strinter eller er blevet urenlig. Den typiske årsag for urinmarkering er fordi katten er blevet kønsmoden. Det er ofte hos hankatte og behandlingen vil være at kastrere katten.

Årsagerne til urenlighed er langt mere komplekse og vi kan dele dem op i fysiske årsager eller psykiske årsager.

Fysisk

De fysiske årsager bygger på mulige sygdomme i urinvejene såsom blærebetændelse eller urinvejssten, også kaldet urinvejslidelser.

Urinvejslidelser er desværre noget som vi ofte ser, og det kan være meget farligt hvis dette ignoreres. Behandles katten ikke korrekt eller i tide, vil operation ofte være nødvendigt og i værste tilfælde kan det koste katten livet. De fleste urinvejslidelser ses grundet ringe foderkvalitet, overvægt og manglende aktivitet.

 

  • Blærebetændelse (Cystitis/Interstitiel cystitis) er hyppigt forekomme hos kat. Der kan være mange årsager til blærebetændelsen, men det skyldes typisk bakterier fra urinrørets udmunding som vandrer op i blæren. Der kan også være tale om en steril blærebetændelse hvor årsagen findes grundet stress og dermed en øget udskillelse af stresshormoner som har en negativ påvirkning af blærens slimhinde og dermed beskyttelse. Slimhinden vil få skader og der opstår blødning i blæren.

 

  • Urinvejssten er en ansamling af krystaller i blæren. Det er en tilstand som kan være livstruende, da der kan opstå en blokering af urinrøret og katten har dermed ikke mulighed for at lade vandet. Går din kat ofte på kattebakken eller sætter den sig ofte rundt omkring i hjemmet og forsøger at urinerer men der kun kommer ganske lidt urin ud (evt. med lidt blod) kan det være tegn på at din kat har krystaller eller sten i urinvejene. Dette er meget smertefuldt for katten og katten bliver ofte urenlig, da den vil forsøge at tisse et andet sted end den er vant til, i håb om at det ikke gør ondt at tisse her.

 

Man kan forebygge urinvejslidelser ved at fodre sin kat med kvalitetsfoder som har fokus på urinvejslidelser, sørge for at den drikker rigeligt med væske og evt. fodre med et supplement af vådfoder for at øge væskeindtagelsen.

 

Begge ovenstående sygdomme bør behandles af en dyrlæge.

Psykisk

Når vi anskuer at urenligheden er kommet grundet et psykisk problem/adfærdsproblem, er der ofte tale om stress.

 

  • Stress er en udtalt lidelse blandt katte. Der kan være mange årsager til at din kat lider af stress, men som regel ses det i store kattehold (for mange katte på for lidt plads), hos indendørs katte som ikke aktiveres nok, uro, larm eller nye familiemedlemmer såsom overnattende gæster eller en baby, samt flytning.

Det er ikke nemt at stille diagnosen stress, fordi man ikke kan teste for det. Men katten bør tilses af en dyrlæge og i samarbejde med ejeren vil diagnosen kunne fastslås. Der findes heldigvis nogle produkter på markedet som kan afhjælpe problemet en smule, men årsagen til problemet bør tages alvorligt og arbejdes med før at katten kan blive stressfri igen.

Produkter, der hjælper dig og din kat mod disser problemer

Feliway Classic

Dette er et produkt som indeholder et artsspecifikt feromon (duftstof). Feromonet frigives imellem dievorterne hos diegivende hunkatte. Feromonet virker beroligende på killinger, når de dier og ligger med snuden tæt på morens hud. Feromonet bruges på voksne katte ved at have samme effekt som hos killingen, kattens stressniveau sænkes dermed. Køb den her

Hvad er FELIWAY CLASSIC og tryghedsferomoner?

Har du set din kat gnide sit ansigt på møbler eller endda dit bukseben? Når katten gør det, efterlader den information i form af feromoner til sig selv og andre katte. Disse ansigtsferomoner kaldes for tryghedsferomoner, fordi de fortæller katten, at den kan føle sig tryg og godt tilpas i sine omgivelser. Det er den slags feromoner, som findes i FELIWAY CLASSIC Diffusor.

 

Hvis din kat er stresset eller urolig vil den holde op med at gnide sit hovede på forskellige ting i hjemmet og dermed ikke afsætte sine naturlige tryghedsferomoner. I stedet begynder katten at dele andre budskaber ved f.eks. at tisse de forkerte steder. Dyrlægen kalder det ”at afmærke territorium”. Det er normal adfærd hos katte, der føler sig stressede i hjemmet. MEN det behøver katteejere ikke at leve med! Du kan hjælpe din kat med at blive tryg igen og på den måde mindske kattens behov for at afmærke sit territorium. Det gør du med tryghedsferomonerne i FELIWAY CLASSIC. En FELIWAY CLASSIC Diffusor giver katten en følelse af tryghed og gradvist mindskes kattens behov for at tisse de forkerte steder.

 

 

Hvordan skal jeg bruge FELIWAY CLASSIC?

Sæt en FELIWAY CLASSIC Diffusor op, så snart du bemærker at din kat tisser de forkerte steder. Det er vigtigt at udelukke, at adfærden skyldes sygdom! Kontakt derfor altid din dyrlæge. Prøv om du kan finde ud af, hvad der gør din kat stresset og urolig i jeres fælles hjem. Dels kan du undgå at disse situationer opstår, dels kan du forebygge ved at sætte en FELIWAY CLASSIC Diffusor frem, før en stressende situation igen opstår for din kat.

 

 

Hvordan bruges FELIWAY CLASSIC Diffusor bedst?

Sæt en FELIWAY CLASSIC Diffusor op i rummet, hvor din kat opholder sig mest – det er ikke nødvendigvis det samme rum, som din kat tisser i. Flasken skal hænge direkte under ”kuglen /diffusoren”. Vær OBS på ikke at hænge noget min. 1,5 m. over diffusoren som f.eks. en hylde eller et gardin, og undgå at placere den bagved en sofa eller under et møbel. Et godt tip er altid at sætte diffusoren i den øverste stikkontakt. På den måde undgår du at placere en ledning lige over diffusoren ved et uheld. Allerede efter én time begynder tryghedsferomonerne at sprede sig og efter 24 timer er de fordelt på op til 70 m2 i hjemmet. Normalt ser du effekten efter én uge. Diffusoren skal sidde uafbrudt i mindst en måned, men hvis din kat brug for længere tid end det, kan du købe en refill, som skiftes efter ca. 30 dage. Læs mere på feliway.dk.

 

 

Urinvejsdiæter kan også være løsningen

Har din kat tendens til at lide af urinvejsproblemer bør du fodre med et foder som har netop dette problem i fokus. Der findes mange gode mærker som laver urinvejsdiæter og de fås både i tørkost og i vådkost. Se alle vores urinvejsdiæter her.

Kattegrus kan også være grunden

I hjem med flere katte kan det være at katten bliver stresset over at de andre katte ”vogter” over kattebakken, og at den ikke kan få lov til at gå uforstyrret på bakken. Dette kan løses ved at man sætter flere kattebakker op i hjemmet. Reglen er at man skal have lige så mange kattebakker som katte – plus en ekstra!! Dog er der nogle katte som bare bliver stressede af at bo sammen med mange artsfæller, og den stress-faktor er svær at fjerne, hvis ikke katten skal have et nyt hjem.

 

Det er vigtigt at vælge det korrekte kattegrus til katte som har tendens til at være urenlig. Prøv lidt forskelligt af og find ud af hvad din kat foretrækker. Jeg vil anbefale PeeWee træpiller, som er et naturprodukt der hverken støver eller lugter

Urineoff = Hvis problemet allerede er sket

Hvis uheldet er ude, at det rart at have rengøringsmidler ved hånden som kan neutraliserer lugten og gøre området mindre tiltalende for katten. Til dette anbefales produktet UrineOff.

Kontakt altid din dyrlæge hvis du har mistanke om urinvejslidelser hos din kat.