Vælg en side

Kulden har sneget sig til Danmark og den første frost har ramt de danske tagrygge. Selvom efteråret er en hyggelig tid, er det også en tid med regn, kulde, mørke og muligvis sne. Det kan være overvældende for en hund, når denne tid nærmer sig. Vinden rusker ekstra meget i træerne og de gamle bjælker i huset knager mere end de plejer.

Nogen hundeejere oplever at deres hunde er utrygge i vintermånederne, og ligefrem bliver bange for mørket. Forsøg at gå på oplyste veje, hvis din hund føler sig utryg og hav altid nogle lækre godbidder med på turen til at forsøde gåturen lidt.

Mørket kan være farligt

Når mørket falder på, er det vigtigt at synliggøre sig mere end man plejer. Vi oplever desværre flere påkørte hunde i vintermånederne end i resten af året. Brug reflekser, gerne på både dig selv og din hund og benyt små lygter i hundehalsbåndet, selen og hundesnoren. Selvom du går på oplyste veje, kan det være svært, når mørket falder på at skelne imellem jer og det omkringliggende natur og byggeri.

 

Du bør holde din hund i kort snor, selvom den er lydig. Når mørket falder på, vil din hunds sanser være ekstra opmærksomme og dyrelyde og lugte kan virke ekstra tiltagende efter mørkets frembrud.

Mange hunde bliver også en anelse utrygge, når det er mørkt udenfor. Hunde ser væsentligt dårligere end katte og er ikke et nattedyr ligesom dem. Det betyder også, at de ikke begår sig synsmæssigt ligeså godt som i dagslys. Til gengæld har de en rigtig god hørelse og lugtesans og benytter disse til at begå sig med om aftenen. Derfor er der endnu en grund til at have din hund i kortere snor om aftenen end om dagen. 

Du finder hundelygter og refleksveste her:

Sne og salt

Frosten er faldet og vores fortove, stier og veje er blevet glatte. Mange husejere og kommuner vælger at salte, for at passe på postbuddet, skraldemanden og andre forbipasserende. Men ofte glemmer vi desværre at passe på vores kære hunde. Det er hårdt for de små hundepoter at gå rundt på salt flere gange om dagen.

Der findes heldigvis alternativer til at salte, og disse alternativer er langt bedre for de små poter.

Grus, CMA-tørmidler og Kaliumformiat er alle alternativer til salt, som er både miljøvenligt og langt bedre for hundepoterne. Det er en smule dyrere i indkøb, men tilgodeser til gengæld både dyrene, grundvandet og beplantningen omkring fortove og stier.

Det kan være svært at undgå en gåtur uden at komme i kontakt med salt i vintermånederne og derfor anbefales det at pleje hundepoterne ekstra grundigt i disse måneder.

Potevoks er en voks, som danner et beskyttende lag på poten. Det skaber en hinde omkring poten, således at saltet ikke kan udtørre poten og give anledning til rifter. Det anbefales at benytte potevoksen 30 min. inden gåturen og inden samtlige lufteture i vintermånederne.

Her kan du købe potevoks

Udover at benytte potevoks kan det være en fordel at give poterne en plejende behandling engang i mellem også. Der findes forskellige produkter til dette, som alle giver fugt til poterne og dermed nedsætter risikoen for sprukne poter.

Vi anbefaler denne potepleje spray med Aloe vera

Er du ikke til at skulle smøre hundepoterne ind i voks hver gang, kan en hundestøvle være et bedre match for dig. Poterne holdes varmere og de beskyttes imod salt, grus og skarpe genstande.

 

Du kan se vores hundesko her

Efter gåturen

Selvom du smører poterne med potevoks og sprayer dem med aloe vera potepleje, skal poterne altid vaskes og tørres, når de kommer hjem fra en gåtur. Du kan følge nedestående punkter:

 

  • Skyl poterne godt i en skål med lunkent vand
  • Sørg for at alt salt og grus er opløst og skyllet væk
  • Tør poterne godt
  • Påfør Aloe vera potepleje spray

 

Slikker din hund gentagende gange i poterne, er det oftest et tegn på irritation mellem trædepuderne. Hvis adfærden ikke stopper efter gentagende potebade og plejespray bør du opsøge din dyrlæge

Kulde & Hundedækken

Temperaturen er faldet den seneste måned og de fleste af os har fundet vinterjakken frem.

Men er det virkelig nødvendigt med en vinterjakke til vores hunde? Det virker måske lidt fjollet, at hunde har overlevet i naturen i tusindevis af år og så trækker vi mennesker dem ind i vores dagligdag og pludselig har de behov for tøj for at klare sig igennem vinteren. Men mange hunderacer nyder faktisk godt af et ekstra stykke tøj om vinteren. Det drejer sig især om hunderacerne uden underuld og de helt små racer.

Du kan finde hundedækkener og hundejakker her

Det kan virke mærkeligt at små hunde render rundt i farverige uldtrøjer, når deres forfædre herskede i den frie natur kun iført deres pels som eneste værn mod kulde og sne. Men der er langt fra nutidens familiehunde til deres forfædre ulven.

Hunde er blevet avlet igennem mange generationer og de racer som vi ser i dag, afspejler langt fra den fritlevende ulv. Ulven kan uden problemer klare sig ned til 20 graders frost, og vores slædehund er da også den race som klarer sig bedst om vinteren. Men mange af vores racer, har vi gennem avl gjort tyndpelset, små og endda hårløse.

Vi skal huske på, at vores hunde fungerer ligesom os mennesker. Bliver de nedkølet, så bliver de også mere modtagelige overfor forskellige sygdomme.

 

De små hunderacer har en meget større overflade i forhold til deres kropsvægt. Det vil sige, at de hurtigere mister varme og skal producere mere energi og dermed have et højere stofskifte for at kunne holde varmen.

 

Det er ikke kun de meget små racer, som er meget udfordret i kulden. Hunde uden underuld som tilhører den gruppe af hunde som næsten ikke fælder, kan også have problemer med at opretholde temperaturen. Derfor er det ikke blot en dille, når nogen ejere vælger at beklæde deres dyr med et dækken eller en jakke.

 

Af de racer som især har problemer i de kolde vintermåneder ses: Bichon frisé, Chihuahua, Papillon, Bichon havanais, Bichon bolognese, Malteser, Chinese crested, Coton de tuléar, Shih tzu og pudlerne.

 

Du kan finde hundedækkener og hundejakker her

Skrevet af:
Simone L. B. Rosenhagen, Aut. Veterinærsygeplejerske og Vet. Med. Stud.