Vælg en side

Hvad er overvægt hos hunde?

Overvægt betyder, at kroppen indeholder for meget fedt – enten i vævene eller samlet som depoter.

 

Hvad er symptomerne på overvægt?

De synlige symptomer på overvægt er besværet bevægelsesmønster og åndenød
– især ved motion.

Fedme kan indirekte forårsage eller forværre mange andre sygdomme. Det gælder f.eks. ledproblemer, diskusprolaps, lungesygdomme, hjertesygdomme, leversygdomme, sukkersyge (diabetes), mave/tarm-problemer som f.eks. forstoppelse, øget luftudvikling og problemer med bugspytkirtelen.

Fedme kan også medføre hudsygdomme, problemer med at udholde varme, nedsat modstandskraft mod infektionssygdomme, nedsat livskvalitet og nedsat levetid. Desuden kan fedme give øget risiko i forbindelse med bedøvelser og kirurgiske indgreb.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen overvægt?

Hvis hunden bliver vejet jævnligt (mindst en gang om året), kan man tydeligt se, om hunden er overvægtig. Overvægt kan også afsløres ved at føle ned langs hundens ribben. Hvis man næsten ikke kan føle ribbenene, er hunden overvægtig.

Hvordan behandles overvægt?

Hundens foder og spisevaner skal ændres, så den kun indtager de kalorier, den har brug for.

Hvis det skal lykkes for hunden at tabe sig, er det vigtigt, at samtlige familiemedlemmer forstår vigtigheden af vægttabet og er indstillet på at ændre på den daglige rutine. Det er nødvendigt, at alle er enige om, at der er et problem. Ellers kan det ikke løses.

Nedsæt den daglige kaloriemængde. Dyrlægen kan informere dig om, hvilket slankefoder der passer netop din hund. Mængden af foder skal justeres efter hundens størrelse, aktivitetsniveau, og efter hvor meget vægt hunden skal tabe.

Undgå helt at give andet foder end fuldfoder beregnet til vægttab. På den måde kan du sikre, at hunden ikke kommer til at mangle livsvigtige næringsstoffer, vitaminer m.m.

Lad ikke hunden være med, når familien spiser eller tilbereder mad.

Hvis hunden skal have godbidder, skal de enten tages fra den samlede daglige fodermængde, eller de skal modregnes i fodermængden. Ellers kan godbidderne i sig selv forhindre vægttab.
Slankekost hjælper hunden til at få en mæthedsfølelse uden at have indtaget store mængder kalorier, men alligevel må en vis form for sult accepteres som en uundgåelig del af et vægttab.

Der findes nu en receptpligtig medicin, til hjælp i behandlingen af overvægt og fedme hos den voksne hund. Dyrlægen kan rådgive om denne medicin. Behandlingen er dog kun en del af et totalt vægtbehandlingsprogram, der også omfatten ernærings- og motionsændring.

Sørg for at motionere hunden så meget som muligt, men naturligvis på en forsvarlig måde. Hvis hunden er gammel eller dårligt gående, bør du få din dyrlæge til at vurdere, hvordan og hvor meget, du skal motionere din hund.

Vej hunden mindst en gang om måneden. På den måde kan du følge med i, hvordan vægttabet forløber.

Det kan være et stort problem at skifte foder hos dyr. De er meget vanemæssige og vil ikke altid acceptere, at der sker forandringer. Den simpleste og mest effektive måde at behandle overvægt på, er at lade hunden blive sulten. Det anbefales at lade hunden faste i én til to dage og derefter give den halv portion i 3-4 dage.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den er overvægtig?

Overvægt forårsager eller forværrer mange sygdomme, nedsætter levetiden og mindsker livskvaliteten.

Derfor er det vigtigt, at du udviser tålmodighed og disciplin i kampen mod overvægten. Kun på den måde kan du hjælpe din hund til et længere og bedre liv.

 

Hvorfor bliver hunde overvægtige?

Overvægt skyldes, at hunden indtager flere kalorier, end den forbruger. Den mest almindelige årsag til overvægt er for meget og evt. forkert mad og for lidt motion.

 

Hvad er risikoen for, at din hund bliver overvægtig?

Overvægt er den mest almindelige sygdom hos hunde og findes hos 35-40% af danske hunde. Der ses en øget tendens til fedme efter kastrationer og i mindre grad efter sterilisationer. Visse typer medicin øger sult og tørst og kan derfor øge risiko-

en for overvægt. Overvægt bliver mere almindeligt med alderen og ses hyppigere hos tæver end hos hanhunde.

 

Hvilke racer er særligt udsatte for at blive overvægtige?

Overvægt ses hos alle racer. Hunde, der er meget madglade, har større risiko for at blive overvægtige.

 

Anden viden om overvægt hos hunde:

Et godt slankefoder er fremstillet af kaloriefattige ingredienser og har et højt fiberindhold, der sikrer hunden en tilstrækkelig mæthedsfølelse. Samtidig indeholder det alle de nødvendige næringsstoffer, så hunden får de rigtige vitaminer, mineraler og proteiner. Problemet med fejlernæring under slankekuren opstår, hvis hundeejeren selv forsøger at tilberede foderet.