Grillsæsonen er startet, og akutklinikkerne modtager flere opkald med hunde som kaster op. Opkast hos hund er ikke en unormal hændelse. Hvis din hund kaster op en enkel gang og ellers virker frisk og glad, bør det ikke skabe stor bekymring.
Kaster din hund op gentagende og vedvarende, så bør du derimod tage handling.
Hunde og især hvalpe har det med at smage på alt, hvad de finder på deres vej. Derfor er det oftest også yngre hunde, som kaster op, der ses i akutafdelingerne.
Det kan være svært at vurdere, hvornår man bør søge dyrlæge. Nedenfor kan du læse om de typiske årsager der ses til opkast og hvornår du bør kontakte din dyrlæge.
Hvordan ser din hunds opkast ud?
Det er vigtigt at notere sig hvordan opkasten ser ud. Er der ufordøjet mad til stede? Er det hvidt skum? Gult skum? Ses der nogen små fremmedlegemer? Er der græs i opkasten?
Alt dette kan give en bedre forståelse af hvorfor din hund kaster op.
Hvis hundens opkast er ufordøjet mad:
Hvis din hund kaster ufordøjet mad op, kan der være flere årsager til dette:
- Spiser din hund for hurtigt?
Mange hunde er ekstremt madglade og kan have svært ved at styre begejstringen, når middagen serveres. Dette resulterer i, at maden sluges og der fremprovokeres opstød hvor maden føres op igen. Dette er ikke farligt, men selvfølgelig ubehageligt for både hund og ejer. Hjælp din hund med at spise langsommere ved at benytte en slowfeeder, der forhindrer hunden i at tage store mundfulde af foder ind af gangen. Du kan finde en slowfeeder som passer til din hund
2. Er der tale om en hvalp?
Hvis du har en hvalp, som gentagende gange kaster ufordøjet mad op og det ikke er fordi den sluger sin middag, bør du søge dyrlæge. Nogle hvalpe har desværre anatomiske fejl i spiserøret, som gør, at de har svært ved at synke og fører maden ned til mavesækken. Dette kan være farligt, da der er risiko for fejlsynkning af maden som kan give lungeinfektioner.
3. Opkast og ingen afføring?
Hvis din hund kaster ufordøjet mad op og ikke har nogen afføring bør du kontakte din dyrlæge. Når dette ses, rejses der en mistanke om en eventuel blokering af tarmene et sted. Dette kræver akut dyrlægekonsultation og oftest er operation nødvendigt.
Din hunds opkast er hvidligt skum
Hvidligt skum er den mest normale form for opkast hos hunde og er som udgangspunkt helt normal. Alle hunde vil på et tidspunkt i deres liv kaste hvidt skum op. Oftest er det fordi hunden har haft snuden i noget, der har irriteret mavesækken mildt og derfor kaster hunden op.
Hvis der er tale om få enkelte episoder med hvidligt skummende opkast, bør det ikke give årsag til bekymring. Så længe hunden ellers er frisk, drikker og spiser. Giv din hund noget skånekost og se det næste døgn an. Kaster din hund stadigvæk op efter 24 timer, eller begynder at opfører sig anderledes end den plejer, bør en dyrlæge kontaktes med det samme.
Hvidligt skum kan også ses i situationer, hvor der er tale om mavedrejning, bugspytkirtelbetændelse eller kennelhoste. Men i sådanne tilfælde vil der være en påvirkelse af hundens almen vel og derfor skal dyrlægen altid kontaktes hvis hunden udviser ændret adfærd.
Opkasten er gul
Hvis din hund kaster op og konsistensen er slimet og gult, så er der tale om galde og mavesyre. Galden produceres i leveren og består af fordøjelsesenzymer, der hjælper med at nedbryde fedt fra maden. Uden galden ville det ikke være muligt at opløse og fedtopløselige proteiner.
Galden opholder sig i tolvfingertarmen (tyndtarmen), men kan blandt andet skubbes op i mavesækken, hvis din hund kaster op på tom mave.
Der kan være mange årsager til at din hund kaster gulligt slim op.
Af de mere alvorlige tilstande kan nævnes:
- Fremmedlegemer
- Nyresygdomme
- Leversygdomme
- Bugspytkirtelbetændelse
- Brachycephalt syndrom
- Tarmparasitter
Det er derfor altid en god ide at konsultere sin dyrlæge, hvis din hund kaster gulligt slim op.
Af de mindre alvorlige tilstande kan opkasten ske fordi mavesækken har været tom for længe.
Oplever du at din hund kaster jævnligt gult slim op, samme tidspunkt af døgnet, kan det muligvis være fordi der går for langt imellem måltiderne hos din hund. Opkasten af galde sker fordi mavesækken bliver irriteret af mavesyren, der ikke har noget mad at arbejde med. Når mavesækken irriteres, øges tarmmotiliteten (tarmenes bevægelse) og opkast fremprovokeres.
Oftest ses denne type opkast om morgenen, da mavesækken har været tom i mange timer.
Hvis du oplever denne type opkast hos din hund, bør du dele måltiderne op i mindre portioner fordelt over hele dagen. Fortsætter din hund med at kaste op i mere end 24 timer, eller ser du ændret adfærd som f. eks. sløvhed eller manglende appetit bør du altid kontakte dyrlægen hurtigst muligt.
Fremmedlegemer i opkasten
Et fremmedlegeme i mavetarmkanalen kan være kritisk.
Rigtig mange hunde, især hvalpe, synes det er spændende at smage og tygge på alting. Men når der ikke er tale om fordøjelige fødevarer, kan der opstå alvorlige problemer.
Et fremmedlegeme kan være mange ting såsom knogler, pinde, legetøjsdele, sokker eller sand. Fælles har de alle, at de er ufordøjelige og kan blokere tarmene. En blokering af tarmene er en livstruende tilstand, som ofte kræver kirurgisk behandling. Derfor er det ekstremt vigtigt at reagerer hurtigt, hvis man har mistanke om et fremmedlegeme hos sin hund.
Hvis din hund har spist et fremmedlegeme, og det når at blive tilset af en dyrlæge inden det passere videre i tarmsystemet, kan hunden muligvis nå at kaste det op ved brug af brækmiddel. Ofte opdages et fremmedlegeme desværre først efter det er passeret mavesækken, og dermed kræver de fleste fremmedlegeme tilfælde et operativt indgreb for at løse problemet.
Symptomer på fremmedlegeme:
- Opkast
- Savlen
- Nedstemthed
- Manglende appetit
- Udspilet mave
- Diarré
- Smerter i maven (strækker sig ofte)
- Ekstrem halsen
Selvom det kan være alvorligt hvis din hund har indtaget et fremmedlegeme, så er fremtidsudsigterne ofte gode. Har du opdaget at din hund har indtaget et fremmedlegeme og fået hunden tilset hurtigt, så forløber operationen oftest uden komplikationer.
Har fremmedlegemet siddet længe i mavetarmkanalen og tarmene er svært beskadiget er fremtidsudsigterne desværre ringe. Der er høj dødelighed hos hunde, hvor tarmindholdet har lækket ud til bugen gennem den ødelagte tarm. Netop derfor er det ekstremt vigtigt at reagerer hurtigt, hvis man har mistanke om et fremmedlegeme
Pas på grillmaden
Der dufter efterhånden godt af grillmad i haverne rundt omkring i de danske byer. Majskolber er en populær spise om sommeren og for mange danskere er den fast inventar på grillen.
Desværre kan majskolber give store problemer, for hunde som indtager dem. Majs er i sig selv ikke et problem, da de ikke er giftig for hunde, men kolben kan give problemer. Majskolben er ufordøjelig for hundens tarme og kan udgøre en stor fare for din hund, hvis den sluger den.
Derfor er det ekstremt vigtigt at være påpasselige med afskaffelsen af kolberne, efter majsene er spist.
Mange griller både løg og hvidløg på grillen. Løg og hvidløg er ekstrem giftige for hunde, og derfor bør hunden ikke have rester fra grillbordet hvor disse råvarer indgår.
Kartofler kan også give problemer her i sommervarmen. En god kold kartoffelsalat er næsten essentiel for en god grillmiddag, men vær opmærksom på at rå og umodne kartofler udgør en sundhedsfare for din hund. Rå og umodne kartofler indeholder solanin og chaconin. Symptomerne er oftest milde, men omfatter kvalme, opkast, savlen og appetitløshed. I svære tilfælde kan der dog ses kramper og lammelse.
Kogte modne kartofler er derimod sunde og fyldt med næring og må gerne gives til din hund.
Er din hund i løbetid, så læs artiklen her, og find ud af, hvad du skal være opmærksom på.
Hvorfor spiser min hund græs?
Mange hunde spiser græs en gang i mellem, og det bør ikke skabe grund til bekymring. Særligt om foråret er græsset tiltrækkende for hunde, fordi det smager sødligt. Det er derfor helt normalt, hvis din hund går og napper lidt i græsset.
Hunde med kvalme kan også søge græsset, for at lindre mavetarmproblemer. Græsset kan medvirke til at hunden kan kaste op, og dermed få maven i orden igen.
Spiser din hund jævnligt store mængder græs og kaster op, bør du dog kontakte din dyrlæge.
Behandling af opkast hos hunde
Kaster din hund op og kan du udelukke et fremmedlegeme, er der tiltag du selv kan gøre for at få din hund på toppen igen.
Det vigtigste du kan gøre, er at sørge for at hundens maven har noget letfordøjeligt foder at arbejde med. Maven og tarmen skal ikke udfordres med svært fordøjelige fødevarer og derfor bør skånekost altid være 1. prioritet, når man har en hund med opkast.
Skånekost er et særligt fuldfoder, som er lavet til hunde, der har mavetarmproblemer. Foderet indeholder proteiner med høj biologisk værdi og har en høj energitæthed, så det er muligt at tildele små portioner i løbet af dagen. Kulhydratkilden er letfordøjelig (f.eks. ris) og indholdet af fermenterbare fibre som f. eks. FOS (fructooligosakkarider), roetrævler samt MOS (mannanoligosakkarider) er gavnlige for tarmenes bakterieflora og bidrager til en sund tarmslimhinde. Du finder et bredt udvalg af skånekost.
Der bør fodres 3-5 måltider om dagen, for at mindske belastningen af tarmene så meget som muligt.
Viser din hund tegn på nedstemthed eller anden form for adfærdsændring, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Skrevet af:
Simone L. B. Rosenhagen, Aut. Veterinærsygeplejerske og Vet. Med. Stud.
Debat om post