Det er desværre ikke ualmindeligt at katte har mundhuleproblemer. Tandsten, tandresorptioner og parodontose er de hyppigst forekommende problemer, og går de ubehandlet hen vil det resultere i smerte, bakterieophobning og risiko for alvorlige komplikationer.
Katte er dyr som sjældent viser tegn på smerte og derfor kan tandsygdomme gå uopdaget hen i langtid. Derfor er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på din kat og sørge for at den får et årligt tandtjek. For at forstå kattens mundhuleproblemer kan vi kigge nærmere på kattens anatomi.
Anatomien i kattens mund
Kattens tænder er fæstet på 4 kæbegrene; 2 i overmunden som danner overkæben og 2 i undermunden som danner underkæben. Kæbegrenene er forrest samles ved hjælp af bindevævsstrukturer, i modsætning til menneskers kæbegrene, der er vokset sammen. Dette giver en smule mere fleksibilitet i kæbegrenene. Tænderne opdeles i fortænder (incisiver), hjørnetænder (caninii), forreste kindtænder (præmolarer) og bagerste kindtænder (molarer). Ligesom hos mennesker, så har katten to sæt tænder igennem sit liv. Et sæt mælketænder som ved kattens 2. – 3. leveuge vil bryde frem og et sæt voksentænder som vil begynde at erstatte mælketænderne omkring kattens 12. leveuge og ved 24 uger er tandsættet som regel komplet udskiftet.
Mælketandsættet består af 26 mælketænder; 6 fortænder i overmunden og 6 fortænder i undermunden. Der ses 4 hjørnetænder, 3 kindtænder i hver side af overkæben og 2 kindtænder i hver side af underkæben.
Alle mælketænder skiftes ud med voksentænder og dertil vokser der 4 nye kindtænder frem helt bagerst i munden på hver kæbegren. Den voksne kat har derfor et tandsæt bestående af 30 tænder.
Kattens tænder er skabt til jagt
Katte er kødædere og dette ses tydeligt på deres tandsæt. Tænderne er både skarpe og spidse, og derfor perfekte til at fange, fastholde og rive kød af dens byttedyr.
Udover at tænderne bruges til at fange og spise føde, bruges de også når katten soignere sig selv. Katte er meget renlige dyr, som vil kæmme pelsen dagligt og dette benyttes de små fortænder til.
Godt miljø for bakterier
Mundhulen er et godt sted for bakterievækst. Mundhulen er både varm, fugtig og indeholder ofte madrester som fungerer som næring. Derfor er det vigtigt, at mundhulen holdes så ren som muligt.
Holdes munden ikke ren, giver det anledning til mundhuleproblemer som kan have alvorlige følgevirkninger.
Typiske mundhuleproblemer hos katte
Tandsten hos katte
Tandsten er det hyppigst forekommende mundhuleproblem hos katte. Tandsten består af kalk der udfældes fra spyttet til tænderne. Der er stor forskel på hvor meget kalk, der udfældes i spyttet fra kat til kat og derfor er der også stor forskel på hvor meget tandsten den enkelte kat danner.
Tandsten har en ru overflade, hvilket gør den perfekt til holde på plak. Plak dannes af bakterier i munden og ses som en gullig/hvidlig belægning. Der er tale om en blandingsflora af bakterier, der kan vokse alene på næringsstofferne fra spyt og i løbet af 24-48 timer forkalkes det på tænderne. Efter forkalkningen har fundet sted er en mekanisk fjernelse nødvendig for at fjerne det igen, det vil ikke af sig selv blive opløst og forsvinde. Fjernes det ikke og fortsættes der en yderligere opbygning vil der udvikles paradentose.
Tandsten kan fjernes mekanisk ved en tandrens hos din dyrlæge.
På vores shop tilbyder vi en række produkter mod tandsten hos katte.
Paradentose – Parodontitis
Når der opstår infektion i tandkødet samt i knoglen, som omslutter tandrødderne kaldes det for paradentose eller parodontitis. Kæbeknoglen nedbrydes langsomt af bakterier og vil medføre at tænderne mister deres forankring i knoglen og dermed blottes tandrødderne og tanden bliver løs. Er forankringen af tanden mistet, er tanden som regel ikke til at redde og den bør fjernes. Paradentose kan i nogle tilfælde behandles ved at der renses grundigt op i tandkødslommerne omkring tænderne imens katten er i fuld narkose, men langt fra i alle tilfælde.
Gingivitis – tandkødsbetændelse
Betændelse i tandkødet kaldes også for gingivitis, og ses først og fremmest som følge af belægninger på tænderne (plak og tandsten). Tandkødet bliver rødt og hævet og i svære tilfælde kan der opstå betændte sår, som lugter grimt. Udover dårlig ånde kan savlen og tyggeproblemer ligeledes opstå og katten kan få kedelig pels og tabe sig.
Behandles betændelsestilstanden ikke kan der ske en vandring af bakterierne via blodet til andre organer og danne abscesser som i værste tilfælde kan være livstruende.
Stomatitis – mundhulebetændelse
Denne tilstand omfatter mundens slimhinder på indersiden af læberne og på tandkødet. Nogen katte viser nærmest ingen symptomer, men normalt vil der ses rødme, hævelse og kraftig irritation og ofte også en belægning som fremstår hvidlig i kontrast til de rødlige slimhinder. Oftest er det de bagerste tænder som er berørt og tandkødet kan i svære tilfælde være så hævet og vokse mere end normalt, således at tænderne dækkes af tandkødet.
Tilstanden kan opstå som følge af både bakterielle, virale samt svampe infektioner. Forekomst af tandsten vil give en øget risiko for udvikling af mundehulebetændelse, da tandsten danner god grobund for infektioner. Men sygdommen er også arveligt disponeret og især racekatte som Maine Coon, Burmeser og Norsk Skovkat har tendens til at udvikle denne sygdom.
Katten vil typisk savle, lugte grimt ud af munden, udvise smerte omkring berørelse af munden og have nedsat appetit.
TR – Resorptive tandlæsioner
Dette er en af de sygdomme, som vi endnu ikke kender årsagen til. Tandresorptioner hos katte er en udbredt sygdom, som giver anledning til stor smerte hos de ramte katte. Der er tale om en sygdom, hvor tanden og dens rødder nedbrydes af kæbens celler og resultere i reelle huller i tanden. Tænderne bliver porøse og tandvævet nedbrydes således at tandens nerver og blodkar blottes. Dette er en yderst smertefuld tilstand, som kan medføre at tandens krone knækker af.
Sygdommen rammer oftest katte over 6 år og der findes desværre ingen effektiv behandling udover at fjerne de ramte tænder under fuld narkose. Katte kan heldigvis leve et godt liv uden tænder, og skulle din kat blive hårdt ramt af denne sygdom har den stadigvæk en god prognose efter de sygdomsramte tænder er fjernet.
Kaster din kat op nogle gange? Vi har også skrevet et indlæg, hvad årsagen til dette kan være.
Forebyggelse af mundhuleproblemer
Tandbørstning er en utrolig effektiv og den absolut bedste måde at holde kattens mund ren. Det er til gengæld en tilvænningsproces at lære sin kat at få børstet tænder og det kræver at man har tiden og tålmodigheden til at lære katten det. Start med at putte en smule vådfoder på tandbørsten og før den forsigtigt hen til kattens mund og lad den slikke maden af. Næste step er at føre tandbørsten ind i kattens mund og se om den acceptere dette.
Når katten er tryg ved at få ført tandbørsten ind i munden kan du forsøge at børste tænderne blidt. Stritter katten imod på noget tidspunkt, er du gået for hurtigt frem og må gå et par trin tilbage.
På vores hjemmeside, har vi et tandsæt med et fint lille tandkit til din kat, som består af en tandbørste samt en katte tandpasta.
Vi tilbyder også en fingertandbørste til katte.
(OBS! Brug aldrig human tandpasta til din kat)
For mange er det ikke realistisk at få presset daglig tandbørstning af sin kats tænder ind i hverdagen. Heldigvis findes der andre måder, som kan hjælpe med at forebygge tandproblemer.
En klorhexidin gel er en gel, som dræber bakterierne, der forekommer i kattens mund. Den er nem at benytte grundet den lange gummislange, som er forbundet med flasken. Gelen benyttes en gang om ugen. Det er vigtigt at gelen placeres over tænderne på tandkødet og ikke blot slikkes af og spises. Sidder det ikke længe nok på tænder og tandkød har det ingen effekt. Den kan købes på DyrenesButik.dk
Vet Aquadent er en væske der tilføres kattens drikkevand dagligt. Væsken indeholder 3 aktive ingredienser som afhjælper dannelsen af plak og modvirker dårlig ånde. Drikkevandet skiftes dagligt og tilføres den korrekte mængde væske (vigtigt at skifte hele skålen dagligt, da koncentrationen ellers ikke passer). Til 250 mL vand tilsættes 2,5 ml Vet Aquadent. Kan Købes på vores shop.
Tilskudsproduktet PlaqueOff er et pulverprodukt som er velegnet til katte der døjer med dannelsen af tandsten. Pulveret tilsættes foderet og indeholder havalgen Ascophyllum Nodosum, der forebygger dannelsen af plak og tandsten. Produktet kan købes på DyrenesButik.dk
Udover tilskudsprodukter findes der også fuldfoder som har fokus på at nedsætte dannelsen af tandsten. Royal Canin har lavet et fuldfoder Dental Cat som både virker ved hjælp af en mekanisk rensning af tænderne grundet foderpillens fiberstruktur og udformning, men også en kemisk rensning da foderpillerne er coated med natriumpolyfosfatkrystaller. Polyfosfat frigives ved kontakt med kattens spyt og binder calciumet, således at det ikke udfældes som tandsten. Royal Canin Dental Kat kan købes her.
Der er således mange tiltag, man som katteejer kan gøre sig, for at forebygge dannelsen af plak og tandsten og give sin kat de bedste vilkår for en sund mundhule.
Er du i tvivl om hvilket produkt du skal anvende, er du altid velkommen til at kontakte os.
Skrevet af:
Simone L. B. Rosenhagen, Aut. Veterinærsygeplejerske og Vet. Med. Stud.
Debat om post