Julen nærmer sig, og det betyder, at fyrværkerisæsonen er lige om hjørnet. Desværre oplever mange dyr denne periode som stressende og ubehagelig snarere end festlig. Det er forståeligt, at vores hunde kan føle sig utilpasse i denne tid, da rutiner forstyrres. Hjemmet bliver ofte fyldt med forskellige gæster, og nytårsaften bringer ofte berusede, fjollede og udklædte mennesker.
Mange dyr reagerer med varierende grader af nervøsitet, uro eller angst i forbindelse med fyrværkeriets brag og lys på nytårsaften. For en hund kan lydene og lyset fra fyrværkeri være uforudsigelige og svære at forstå. Uanset din hunds reaktion er det afgørende, at du planlægger en nytårsaften, hvor der også tages hensyn til din hund.
Stress og angst hos hunde nytårsaften
Den bedste måde at afgøre, hvilke hensyn din hund har brug for, er ved at se på dens tidligere erfaringer. Hvor stresset var din hund sidste år på denne tid? Har der været andre episoder med høje lyde, lysglimt eller lignende, der kunne minde om det, din hund vil opleve nytårsaften?
Stress og angst har tendens til at sprede sig som ringe i vandet. Det betyder, at hvis din hund tidligere har haft negative oplevelser nytårsaften og har reageret ved at hyle, pive, gemme sig, gø eller ødelægge ting derhjemme, kan disse reaktioner overføres og forbindes med andre episoder, der har elementer af det, din hund oplevede den pågældende nytårsaften. Dette kan inkludere episoder som tordenvejr, blæsevejr, mørke eller høj musik. Derfor er det vigtigt at håndtere problemet, inden det udvikler sig yderligere.
Typiske symptomer på at din hund lider af frygt eller angst:
- Rysten
- Halen mellem benene
- Forsøger at slippe væk/gemmer sig
- Ingen appetit
- Dårlig mave
- Vokalisering i form af gø, hyl eller piv
- Destruktiv (fx bider i dørkarmen)
Disse symptomer kommer til udtryk fordi hundens autonome nervesystem forbereder sig på at skulle flygte eller kæmpe. Det er normalt for en hund at reagerer sådan, når den føler, at den er i fare. Ejerens opgave er derfor at rette op på denne følelse og få lært hunden at den kan føle sig tryg også selvom det buldrer og brager udenfor.
Der findes mange måder man kan træne sin hund og det anbefales at man påbegynder en sådan træning i god tid før et event. Træningen vil bygge på at styrke hundens selvtillid i udfordrende situationer og dermed flytte hundens tærskel for udfald og respons. Dette kan gøres ved hjælp af lydfiler som simulerer en nytårsaften eller tordenvejr.
Det er en rigtig god ide, at man allerede når hvalpen er helt lille begynder at afspille disse lyde samtidig med at der nusses og gives godbidder. Hunden skal lære at koble lyden af fyrværkeri og torden med noget positivt og rart.
Har din hund haft dårlige oplevelser og døjer allerede med angst bør træningen altid udføres i samarbejde med en adfærdsterapeut under brug af kosttilskud som kan virke en smule beroligende.
Det kan være en fordel at trække gardiner for vinduerne, tænde masser af lys og lade et tv eller radio stå tændt under aftenens forløb (med høj volumen og uden reklamer med fyrværkeri).
Der findes mange tilskud som kan afhjælpe hunde med uro eller angst. Det er en god ide at begynde på disse allerede nu, da effekten dermed bliver bedre. Vi anbefaler følgende produkter, som også kan købes her på shoppen:
Beroligende kosttilskud & produkter, som kan købes hos os
Bemærk at brugen af disse skal påbegyndes i god tid for den ønskede effekt, ofte 2-4 uger inden nytårsaften. Spørg altid din dyrlæge om råd til opstart hvis du er i tvivl.
Alle nedenstående kosttilskud kan naturligvis købes på vores online shop under kategorien “angst, stress og utryghed”, eller du kan klikke lige her.
Kalm: Dette er et kosttilskud som indeholder en kombination af naturligt forekommende essentielle aminosyrer L-Tryptophan og L-Theanin samt peptider og B-vitamin. Disse indholdsstoffer understøtter hjernens ”nedreguleringsmekanismer” og virker dermed beroligende og afslappende uden at gøre hunden sløv. De medvirker desuden til produktionen af stofferne Serotonin og Dopamin, som er et af grundelementerne i nervesystemets måde at håndtere stress og styrer kroppens søvnrytme samt evnen til at føle glæde. Dette tilskud kan gives sammen med andet medicin eller kosttilskud.
Se eller køb vores Kalm produkter lige her.
Zylkene: Kosttilskud som indeholder et aktivt stof kaldet for alpha-casozepin som ”frigøres” fra mælkeproteiner ved hjælp af enzymet Trypsin. Når spæde dyr drikker mælk hos deres mor, nedbrydes mælkeproteinerne ved hjælp af et enzymet Trypsin. Alpha-casozepin har en beroligende effekt, men det enzym som danner frigørelsen, findes ikke i tarmkanalen hos voksne individer og derfor virker mælk ikke beroligende hos voksne dyr. Tilskuddet kan gives sammen med andet medicin eller kosttilskud.
Du kan købe produktet lige her.
Royal Canin Calm (fuldfoder): Dette fuldfoder indeholder også alpha-casozepin som kosttilskuddet ovenover. Alpha-casozepin har en beroligende effekt, men det enzym som danner frigørelsen, findes ikke i tarmkanalen hos voksne individer og derfor virker mælk ikke beroligende hos voksne dyr. Det indeholder desuden L-Tryptophan som er et forstadie til Serotonin, som er et grundelement i nervesystemets måde at håndtere stress og styrer kroppens søvnrytme. Diæten skal benyttes over en periode på 2-3 måneder for den bedste effekt. Dette foder kan benyttes sammen andet medicin og kosttilskud.
Læs mere eller køb produktet lige her.
I/D stress respons (fuldfoder): Ligesom foderet ovenover indeholder dette foder alpha-casozepin. Alpha-casozepin har en beroligende effekt, men det enzym som danner frigørelsen, findes ikke i tarmkanalen hos voksne individer og derfor virker mælk ikke beroligende hos voksne dyr. Foderet indeholder desuden præ-biotiske fibre som understøtter mave/tarmkanalen og modvirker diarré ved at fremme en gavnlig mikroflora i tamen. Dette foder kan benyttes sammen med andet medicin og kosttilskud.
Adaptil/Feliway: Disse to produkter egner sig til henholdsvis hund (Adaptil) og kat (Feliway). Det er et produkt som indeholder et artsspecifikt feromon (duftstof). Feromonet frigives imellem dievorterne hos diegivende tæver/hunkatte. Feromonet virker beroligende på hvalpe/killinger, når de dier og ligger med snuden tæt på morens hud. Dette produkt har et koncentreret indhold af det artsspecifikke hormon for at give den bedst mulige effekt. Adaptil/Feliway er meget nemt at bruge, da det både fås som en dispenser (der skal i en stikkontakt), et halsbånd og en sprayflaske til tæpper, bure osv. Produktet kan bruges sammen med andet medicin og kosttilskud.
Se alle vores Adaptil produkter til hund lige her.
Se alle vores Feliway produkter til kat lige her.
Virbac Veggiedent Zen: Tyggeben, som hjælper nervøse hunde. Det er egentlig logisk nok, når man først hører det… Men bare det at gumle på noget er første step til at gøre de fleste hunde mere rolige. Så hvorfor ikke udnytte den viden til at give et tyggeben, der også har en beroligende effekt?
Veggident Zen er et patenteret og kalorie moderat tyggeben med klinisk dokumenteret effekt over for tandsten. Derudover er det tilsat Anxitane.
Effekten virker efter 30 – 60 minutter. Giv derfor et tyggeben en halv til en hel time før, I får gæster nytårsaften eller kører hjemmefra, hvis I holder nytår ude i byen. Simpelt og effektivt, ikke?
Anxitane: Virbac har udviklet det naturlige kosttilskud Anxitane, der har opnået stor popularitet i USA. Nu er produktet endelig kommet til Danmark.
Anxitane er små og smagfulde tabletter, der indeholder L-theanin, der er udvundet af grøn te.
3 gode egenskaber ved L-theanin
- Mindsker stress- og angstreaktioner, der evt. kan være forbundet med miljøforandringer (frygt for fremmede mennesker og dyr, frygt for at være udendørs, fprandringer i hjemmet, fyrværkeri).
- Øger mental fokus og indlæring.
- Har afslappende effekt uden at medføre døsighed.
Det unikke ved Anxitane er altså, at det har en afslappende effekt uden at sløve. Anxitane er dermed en god løsning til dig, der gerne vil hjælpe din hund eller kat med at finde ro i uvante eller stressede situationer eller miljøer.
Start gerne 2-3 uger før for at opnå den optimale effekt. Køb produktet her!
10 måder at forberede din hund til nytårsaften på:
Udover at give kosttilskud kan følgende punkter også forebygge angst nytårsaften.
1. Sørg for at din hund får rigeligt med motion på dagen. Fx. en god lang gåtur i skoven.
2. Undgå stressende lege såsom boldkast, trække- og fangelege. Lad den i stedet bruge næsen og lav sporarbejde hvor den skal finde godbidder gemt i græsset.
3. Aktiver din hund mentalt ved hjælp aktivitetslegetøj såsom madlabyrinter, snackbolde eller søgeøvelser mv. Du finder alt vores aktivitetslegetøj lige her.
4. Den sidste gåtur bør finde sted inden fyrværkeriet startes og der stadigvæk er lyst udenfor. Gåturen bør kun foregå i snor. Seler og halsbånd bør justeres ekstra godt, så hunden ikke kan komme ud af disse, hvis den bliver forskrækket.
5. Træk gardinerne for og lad tv’et eller radioen står tændt hele aftenen med høj volumen (sørg for at vælge en kanal som ikke har reklamer med fyrværkeri).
6. Lad aldrig hunden komme udenfor når fyrværkeriet for alvor starter.
7. Giv din hund trygge omgivelser at være i. Find dens yndlingstæppe frem, bamser og andre ting som den kender og er glad for. Placer evt. tæppet eller kurven i det rum, hvor der er færrest vinduer og er mest roligt.
8. Bordbomber og lignende bør ikke affyres indenfor. Lav evt. også en aftale med din nabo omkring affyring af fyrværkeri skal foregå så langt væk fra huset som muligt.
9. Hvis din hund bliver bange, skal du undgå at trøste og ynke den. Hunden vil fejlagtigt tro, at du også er bange for fyrværkeriet. Sæt dig på ned til din hund og tal roligt til den i opmuntrende tonelege. Opfør dig ellers normalt for at vise din hund, at der ingen fare er på færre.
10. Benyt et eller flere kosttilskud som er listet ovenfor for at give din hund den bedst mulige oplevelse.
Sørg desuden altid for, at din hund har halsbånd på, uanset hvor meget du stoler på din hund, da alle hunde kan blive bange – også selvom den bare er i haven.
Har du forsøgt dig med ovenstående tilskudsprodukter uden at det var tilstrækkeligt, anbefales det at du kontakter din dyrlæge for receptpligtig medicin imod angst.
Når håndkøbsprodukter ikke er nok:
Har du forsøgt dig med diverse fodertilskud uden effekt, er der stadigvæk råd at hente. Der forefindes et lægemiddel på det veterinære marked, der er specielt udviklet til behandling af lydfølsomhed og angst hos hunde, især i forbindelse med fyrværkeri og tordenvejr.
Den aktive ingrediens i Sileo er dexmedetomidin, der tilhører en klasse af lægemidler kendt som alfa-2-adrenerge agonister. Dexmedetomidin påvirker det sympatiske nervesystem og har en beroligende effekt uden at forårsage sedation. Den specifikke virkningsmekanisme bidrager til at reducere angst uden at påvirke hundens evne til at forblive vågen og opmærksom.
Sileo administreres i munden og optages gennem hundens slimhinder til blodet. Dosis aftales i samarbejde med dyrlægen og bør følges nøje for at opnå den ønskede effekt. Effekten varer normalt i omkring 2-3 timer, hvorefter den kan gendoseres efter aftale med dyrlægen. Derfor er dette lægemiddel optimalt til håndtering af kortsigtede udfordringer såsom nytårsaften.
Lægemidlet Sileo kan være det rette valg for dig, der søger at lindre din hunds angst i lydfølsomme situationer. Som med enhver medicinsk behandling er det vigtigt at rådføre sig med en dyrlæge for at sikre sig korrekt dosering og administration samt for at diskutere eventuelle bekymringer omkring bivirkninger.
Kontakt din dyrlæge i god tid – gerne allerede i starten af december, for at få den bedst mulige rådgivning til håndtering af stress og angst hos dit kæledyr.
Forbered din hund på nytårsaften, helst tidligt på året
Der findes mange måder man kan træne sin hund og det anbefales, at man påbegynder en sådan træning i god tid før et event. Træningen vil bygge på at styrke hundens selvtillid i udfordrende situationer og dermed flytte hundens tærskel for udfald og respons. Dette kan gøres ved hjælp af lydfiler som simulerer en nytårsaften eller tordenvejr.
Det er en rigtig god ide, at man allerede når hvalpen er helt lille begynder at afspille disse lyde samtidig med, at der nusses og gives godbidder. Hunden skal lære at koble lyden af fyrværkeri og torden med noget positivt og rart.
Har din hund haft dårlige oplevelser og døjer allerede med angst bør træningen altid udføres i samarbejde med en adfærdsterapeut under brug af kosttilskud som kan virke en smule beroligende.
Det kan være en fordel at trække gardiner for vinduerne, tænde masser af lys og lade et tv eller radio stå tændt under aftenens forløb (med høj volumen og uden reklamer med fyrværkeri).
Der findes mange medikamenter som kan afhjælpe hunde med uro eller angst. Det er en god ide at begynde på disse allerede nu, da effekten dermed bliver bedre. Vi anbefaler følgende produkter, som også kan købes her på shoppen.
Har du forsøgt dig med ovenstående tilskudsprodukter uden at det var tilstrækkeligt, anbefales det at du kontakter din dyrlæge for receptpligtig medicin imod angst.
Skrevet af:
Simone L. B. Rosenhagen, Aut. Veterinærsygeplejerske og Vet. Med. Stud.
Debat om post