At svømme er noget af det sundeste din hund kan foretage sig. Det skåner leddene og giver en alsidig træning af muskelgrupperne og hundens kredsløb. Mange hunde er overvægtige og det kan være svært at få lokket hunden med ud på lange og kedelige gåture. Især fordi ejeren ofte går med hovedet begravet i sin telefon. Svømning er derimod oftest baseret på leg og kontakt med ejeren. Derfor synes mange hunde det er en fest at få lov at komme med til vandet.
Selvom det er en rigtig god ide at tage hunden med sig til søen eller havet, kan der også opstå problemer. Nedenfor kan du læse om de problemer ejere oftest mødes med efter en tur ved vandet, og hvordan du kan forebygge dem, så det ikke sker for dig og din hund.
Algeforgiftning
Måske har du hørt ordet før. I sommermånederne er det ikke usædvanligt at nyhederne rapporterer om farlige alger omkring hav, sø og åløb. Men hvad er det for noget? Og hvorfor er det så farligt for dig og din hund?
Alger er mikroorganismer som trives i vand, og som er en vigtig del af Danmarks biodiversitet. Når vandets temperaturer stiger om sommeren og bliver rig på næringsstoffer blomstrer algerne op og kan give vandet et gulligt eller grønligt skær.
Måske har du hørt navnet blågrønalger før, det er som regel disse alger der advares imod. I virkeligheden er det faktisk ikke en alge, men en bakterie (Nodularia spumigena). Det er en trådformet bakterie, der i dagligt tale også kaldes for cyanobakterie og producerer giftige toksiner, der kan skade både dyr og mennesker.
Symptomer på algeforgiftning hos hunde
Symptomer kan opstå fra alt mellem 5 minutter – 24 timer.
Oftest vil der være tale om:
– Utilpashed
– Eksem
– Irritation af øjne og ører
– Opkast og diarré
I alvorlige tilfælde kan der ses:
– Vejrtrækningsproblemer
– Lammelse
– Leverskade (med døden til følge)
Forebyggelse:
Den bedste forebyggelse er at vide hvornår man ikke bør gå i vandet. Anbefalingerne lyder, at man ikke bør bade eller lade sin hund bade hvis vandet enten fremgår som grumset, misfarvet, har belægninger eller fnug lignende materiale i vandet.
Som tommelfingerregel kan man gå ud i vandet til knæene og kan man stadigvæk se sine fødder klart og tydeligt er vandet okay til at bade i. Er det svært at tyde fødderne, bør man gå op af vandet med det samme og skylle sine ben.
Øreproblemer
Har din hund været med ude og bade og efterfølgende haft problemer med ørerne? Mange hundeejere oplever at deres hund ryster hovedet, kløer sig og har mere hængende ører end de plejer efter de har været med ude at bade.
Når hunden bader, kan der nemt komme vand ned i øregangen. Vand kan indholde forskellige bakterier som kan skabe problemer i øret. Selve vandet vil danne et fugtigt miljø som er godt for både bakterier og svampe at gro i. Bliver øret ikke renset eller udtørret hurtigt nok, kan det derfor resultere i øregangsbetændelse eller svampeinfektioner.
Det skal siges, at det langt fra er alle hunde som får problemer med ørerne efter badning. Men der er racer som er mere disponeret for det end andre. Særligt hunde med hængende ører er udsat, da disse ører holder fugten fanget længere end oprejste ører. Dette omfatter blandt andet racerne; Golden Retriever, Spaniels, Beagle og Labrador Retriever.
Også racer med kraftig hårvækst i øregangen er mere udsatte for øreproblemer, da bakterier og svampe bliver fanget i hårene og hårene danner et gunstigt varmt miljø for mikroorganismerne. Af racer kan der blandt andet nævnes; Pudler, Schæfer og Spaniels.
Symptomer
Der er symptomer du bør være opmærksom på, især dagene efter din hund har været i vandet. Symptomerne omfatter:
- Mørkebrunt ørevoks i øregangen
- Grim lugt
- Rødme og hævet øregang
- Overdreven rysten af hovedet
- Kløen i øret (tager poten op til øret, eller kører hovedet mod væg eller gulv)
- Øget følsomhed omkring hovedet pga. smerter ved ørerne
- Hængende ører (mere end normalt)
- Skæv hovedholdning
- Nedstemthed
Oplever du nogen af ovenstående symptomer hos din hund, bør du søge dyrlæge. Det kan være nødvendigt med medicinske ørerdråber for at få hundens ører i balance igen.
Forebyggelse
Der findes heldigvis nogle foranstaltninger man kan gøre sig for at undgå øregangsbetændelse og svampeinfektioner.
Når i kommer hjem fra vandet skal du rense ørerne på din hund. På den måde kan du få skyllet eventuelle bakterier ud af øret. Det er vigtigt, at du ikke benytter en hvilken som helst ørerens, da nogle vil være alt for kraftige at benytte på et ellers sundt og rask øre.
Benyt en skånsom rens der er lavet til en let oprensning og undgå dybderensende produkter, da disse kan irritere øret i stedet. Et godt produkt ville være Aptus Ear Care Solution, som både er skånsom og nem at applicere.
Sådan renser du din hunds ører:
- Vask hænderne og sørg for at ørerensen er nogenlunde stuetemperatur (for koldt eller for varmt er ubehageligt for hunden).
- Tag roligt fat i hundens øre og stræk det en anelse ud, således at øregangen åbnes.
- Dryp den nødvendige mængde i hundens ører (dosis står på flasken) og undgå at røre huden med flasken.
- Massér ørets basis omkring 1 minut for at få fordelt væsken grundigt.
- Tør eventuelt overskydende væske væk fra hundens ydre øre med en klud, men ikke i selve øret.
Nu er du færdig vil hunden højst sandsynligt ryste på hovedet, hvilket er okay, da væsken er fordelt grundigt i øregangen.
Svømmehale
Svømmehale er en tilstand som nogle hunde kan få efter de har været en tur i vandet. Årsagen til tilstanden kendes ikke konkret, men menes at have med en inflammation i nervebaner og muskler omkring haleroden at gøre. Især hvis vandet er køligt virker det til at give problemer hos flere hunde.
Oftest ses det hos hunde som er meget vandaktive og som oftest bruges til jagt. Dette inkluderer blandt retrievere og spaniels, men også andre vandglade hunde kan opleve problemer med svømmehale.
Symptomer
De klassiske symptomer er nedsat eller total ophørt brug af halen. Hunden vil stoppe med at logre, og være smertepåvirket ved berøring af halen. Ofte vil hunden sidde anderledes end den plejer og halen vil hænge slapt ned hele tiden.
Problemer i forbindelse urinering og defækering kan ofte også ses, da det er smertefuldt for hunden at løfte halen som den plejer.
Forebyggelse
Det vigtigste man kan gøre for at undgå svømmehale, er at undgå at hunden bliver kold. Derfor bør man altid tørre hunden grundigt efter en tur i køligere vand og pakke den ind i et tæppe, så den lettere kan holde varmen.
Skulle uheldet være ude, og din hund alligvel får problemer med halen efter en svømmetur, så er det en tilstand der forsvinder indenfor uges tid af sig selv. Kontakt dog altid dyrlægen, hvis din hund udviser stærk tegn på smerte for at udelukke eventuelle frakturer og for at få ordineret noget smertestillende medicin.
Hotspots
Klistret pels, rødme, ømme væskende sår. Dette beskriver det typiske udseende for det som kaldes for hotspots. Der er tale om en fugteksem der i klinisk tale omtales som akut dermatitis.
Hotspots opstår hurtigt og spreder sig endnu hurtigere. Oftest er det hunde med tyk pels som rammes, da fugten efter en svømmetur bliver fanget under pelsen. Den normale bakterieflora som findes på hundens hud vil få optimale vækstbetingelser og der ses en overvækst af disse.
Har hunden i forvejen parasitter såsom lopper eller flåter, kan disse skabe “indgangsporte” når de bider i huden. Hudens barriere brydes og dette vil bidrage til en hurtigere udvikling i udbredelsen af hudbetændelsen.
Da hotspots kræver en fugtig hud, er det en tilstand som oftest ses i sommermånederne og typisk hos tykpelsede racer der er vandglade.
Symptomer
Hotspots kløer! Det er derfor ofte når hunden kløer sig samme sted, flere gange om dagen, at ejerens opmærksomhed fanges. Behandles den lille irritation ikke hurtigt, vil den sprede sig hurtigt. Hunden vil klø og slikke i området og pelsen vil derfor fremstå klistret og klumpet. Huden bliver rød, og gullig væske vil ofte flyde fra såret.
Hotspots kan forekomme alle steder på hundens krop. Men typisk vil det være steder som har tyk pels såsom nakken, ryggen, lår og halerod.
Forebyggelse
Da hotspots kræver et fugtigt miljø for at trives, er det vigtigt at man sørger for at få tørret sin hund grundigt efter badning. Har din hund været i havet eller søen, så skyl hunden grundigt når du kommer hjem, så der ikke sidder bakterier og snavs i pelsen. Tør den med et godt sugende håndklæde og føntør gerne hvis muligt.
Finder du et begyndende hotspot er det vigtigt at området får luft. Klip derfor pelsen ned omkring området og rens dagligt med klorhexidin. Sørg for at hunden ikke kan komme til at slikke i området, men undgå at bandager området, da det vil holde fugten i såret fanget. Du kan finde klorhexidin til rensning af sår og hotspots hos hunde her.
Ses der ikke bedring i løbet af et par dage, bør en dyrlæge konsulteres.
Det kan måske lyde skræmmende, at din hund kan få alle disse problemer efter en tur i vandet. Men bare rolig! Det er som tidligere beskrevet langt fra alle hunde, som får problemer efter en svømmetur og fordelene ved at motionere din hund og dele en dejlig dag i hinandens selskab vægter langt højere end den lille risiko for problemer.
Så grib strandhåndklæderne og kom afsted ud i det gode vejr!
Skrevet af:
Simone L. B. Rosenhagen, Aut. Veterinærsygeplejerske og Vet. Med. Stud.
Debat om post