Hvis du aldrig har haft en hunhund før, sidder du formentlig med en masse spørgsmål.
Hvor længe er en hund i løbetid? Hvilke symptomer og tegn er der for løbetid? Går ældre hunde også i løb? Hvad er en løbetidsbuks? Hvor ofte er min hund i løbetid? Hvad er falsk drægtighed? Hvilke symptomer er der ved falsk drægtighed?
Alle disse spørgsmål kan du finde svaret på her – så læs med!
Hos alle intakte tæver kommer der et tidspunkt, hvor de bliver kønsmodne og reproduktionsdygtige. Når en hunhund er klar til at blive parret siges det, at hunden er kommet i løb eller brunst. Hvornår den første løbetid indtræffer afhænger af hvilken race din hund er. Typisk forekommer den første løbetid indenfor 6-12 måneder. Små hunderacer kan dog komme i løb allerede som kun 5 måneder gamle, da de opnår deres udvoksede stadie hurtigere end de store racer, som kan vente i op til 24 måneder før det bliver deres tur.
Normalt kommer en hund i løbetid hver 6.-8. måned. Den første løbetid kan være noget kortere og have væsentlige mindre blodigt udflåd end de kommende løbetider, dette er helt normalt.
Symptomer på hund i løbetid
Nogen hunde er så gode til at rengøre sig selv, at ejeren har svært ved at se, hvornår deres hund er i løbetid. Men udover blodigt flåd fra vagina, er der også andre symptomer, der som regel optræder samtidigt:
- Opsvulmning af vulva (kønsorganerne)
- Flåd fra vagina
- Opmærksomhedssøgende
- Svært ved at koncentrere sig (kan virke mindre lydig end normalt)
- Hyppigere urinering
Løbetidsbukser
Ikke alle hunde er gode til at soignere sig selv under løbetid, og det kan være nødvendigt at hjælpe lidt med hygiejnen i form af en løbetids buks. Løbetidsbukser sørger for at omgivelserne holdes fri for blod og suger blodet ligesom et bind. Det kan være frustrerende for både dig og din hund, hvis hun ikke selv kan finde ud af at holde sig ren. Ingen hunde synes det er sjovt, at være indsmurt i sit eget blod, men der kan være mange årsager til at hun ikke kan rengøre sig selv. Måske er hun blevet for gammel og det gør ondt i kroppen, når hun skal helt derom. Måske er det fysisk umuligt for hende? Især nogen racer såsom Engelsk- og Fransk bulldog kan have fysisk svært ved at nå helt derom.
Buksen er en super god løsning, der kan give både dig selv og din hund mere ro i denne lidt specielle periode. Buksen fåes i forskellige størrelser og kan tilpasses lige netop din hund. Indlægget som suger blodet bør skiftes dagligt, og afhængig af mængden af blod ofte flere gange dagligt. Som indlæg kan der benyttes almindelige humane trusseindlæg eller bind og udskiftningen er meget nem. Her kan du finde løbetidsbukser til hunde
Håndkøbsprodukter til løbetid
Bliver din hund meget usikker og forsigtig under sine løbetider, kan du med fordel hjælpe hende lidt ved at benytte fodertilskud, der kan berolige hende en smule og som kan købes i håndkøb.
Kalm: Dette er et fodertilskud som indeholder en kombination af naturligt forekommende essentielle aminosyrer L-Tryptophan og L-Theanin samt peptider og B-vitamin. Disse indholdsstoffer understøtter hjernens ”nedreguleringsmekanismer” og kan dermed bidrage til en mere rolig og afslappet hund, uden at sløve hende. De medvirker desuden til produktionen af stofferne Serotonin og Dopamin, som er et af grundelementerne i nervesystemets måde at håndtere stress og styrer kroppens søvnrytme samt evnen til at føle glæde. Dette tilskud kan gives sammen med andet medicin eller kosttilskud. Tal altid med din dyrlæge først, hvis din hund er på anden medicin. Kalm produkterne findes både som tabletter og som flydende suspension.
Zylkene: Kosttilskud som indeholder et aktivt stof kaldet for alpha-casozepin som ”frigøres” fra mælkeproteiner ved hjælp af enzymet Trypsin. Når spæde dyr drikker mælk hos deres mor, nedbrydes mælkeproteinerne ved hjælp af enzymet Trypsin. Alpha-casozepin kan bidrage med en beroligende effekt, men da dette enzym der danner frigørelsen kun findes hos hvalpe og killinger virker indtagelsen af mælk ikke på voksne dyr og derfor er dette tilskud lavt til voksne dyr. Tilskuddet kan gives sammen med andet medicin eller kosttilskud, men en dyrlæge bør altid konsulteres først.
Adaptil: Dette produkt indeholder et artsspecifikt feromon (duftstof). Feromonet frigives imellem dievorterne hos diegivende tæver og virker beroligende på hvalpe/killinger, når de dier og ligger med snuden tæt på morens hud. Dette produkt har et koncentreret indhold af det artsspecifikke hormon for at give den bedst mulige effekt hos det voksne dyr. Produktet er nemt at disponere, da det både fås som dispenser der skal i en stikkontakt, halsbånd og sprayflaske til tæpper, bure osv.
Anxitane: Produktet indeholder L-Theanin som udvindes af grøn the. L-Theanin understøtter hjernens ”nedreguleringsmekanismer” og virker dermed beroligende og afslappende i situationer med ændringer i dyrets omgivelser, uden at gøre hunden sløv. Mindre studier viser desuden at det har en positiv effekt på indlæringsevnen.
Alle produkterne kan købes på vores webshop, Dyrenesbutik.dk
En hunhunds cyklus
Man opdeler hundens cyklus i 4 faser:
- Forbrunst (Proøstrus)
- Brunst (Østrus)
- Hvilefase (Meøstrus)
- Uden for brunst (Anøstrus)
Forbrunst (Proøstrus)
Denne fase varer i gennemsnit 9 dage, og her viser sig de første tegn på løbetid. Vulva som er hunhundens kønsorganer vil hæve og der vil ses blodigt flåd derfra. Hun vil også begynde at urinmarkere oftere på gåturen for at tiltrække hanner, men afvise dem ved konfrontation. Nogen hunhunde kan blive mere urolige i denne fase og man kan få en opfattelse af, at de ikke er lydige som de plejer. Andre tæver vil blive mere “pylret” og søge sin ejer væsentligt mere. Alt dette er helt normalt og fortager sig igen.
Brunst (Østrus)
Denne fase er parringsfasen og dermed også ægløsningsfasen. Den strækker sig typisk over 9 dage, og kendetegnes ved at det røde flåd nu er blevet mere klart og gulligt i farven. Hun vil nu acceptere hannens tilnærmelser og trække halen til side som tegn på dette. Ønsker man parring af sin hund, kan man med fordel få lavet en progesteronmåling, som afslører hvornår det helt optimale tidspunkt for parring bør finde sted.
Ønsker du ikke hvalpe på din hund, er det særligt vigtigt at du passer på din hund i denne periode. Lad hende ikke gå uden snor, og informer eventuelt andre hundeejere i området om at hun er i løb.
Hvilefase (Meøstrus)
I denne fase vil du opleve at din hunhund bliver mere og mere sig selv igen. De feromoner som hun udskiller i urinen, for at tiltrække hanner, vil aftage og hun vil falde mere til ro igen. Fasen strækker sig typisk over 70 dage, men kan variere op til 90 dage.
Uden for brunst (Anøstrus)
Den sidste fase kan faktisk ikke adskilles fra hvilefasen, men man siger, at tæven nu er helt udenfor brunst og din hund vil være fuldstændig som den plejer. Ingen hanner vil give hende særlig opmærksomhed grundet specifikke dufte eller lignende. Denne fase vil strække sig over 125 dage.
Din hunhunds cyklus bør være relativ regelmæssig, men kan ligesom hos mennesker godt svinge i perioder med stress. Oplever du meget store udsving i hendes cyklus, bør du altid kontakte din dyrlæge.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Hvor længe er min hund i løbetid?
Som det kan ses ud fra ovenstående gennemgang, er en hunhund typisk i løbetid i omkring 2-3 uger. De første par løbetider kan være længere, da hundens krop skal vende sig til hormonpåvirkningerne, der sættes igang når en hund bliver kønsmoden.
Hunhunde kommer ikke i overgangsalderen ligesom mennesker gør. Dette betyder også, at hunhunde vil komme i løbetid igennem hele livet. Des ældre hunhunden bliver, des større risiko for komplikationer ses dog. Især livmoderbetændelse er en risiko, som øges med hunhundens alder. Dette kan du læse mere om længere nede.
Parring
Selvom din hund allerede går i løbetid som 6 måneder gammel, betyder det ikke at hunden er klar til at blive parret endnu. Det er vigtigt, at man venter med at få hvalpe på sin hund, til efter hendes 2. løbetid er veloverstået. Tredje løbetid er derfor det optimale sted at begynde, for at give din hund de bedste vilkår for en god og sund drægtighed samt en succesfuld fødsel.
Hvis du nogen gange, oplever, at din hund kaster op, så læs med her? Vi uddyber, hvorfor det kan det være.
Livmoderbetændelse hos hunde – pyometra
Når en hund går i løbetid, sker der en masse udsving i hendes hormoner. Hendes livmoderhals er desuden åben under løbetiden og dermed er det lettere for bakterier at vandre op og skabe ubalance. Alt dette kan resultere i at hunhunden udvikler en betændelsestilstand i livmoderen i ugerne efter endt løbetid. Denne betændelsestilstand kaldes for en pyometra og selvom selve årsagen til betændelsestilstanden endnu ikke er helt fastlagt, er det en tilstand man skal tage meget alvorligt. Des flere løbetider hunden har haft, des mere påvirket har hendes livmoder været af disse hormoner, og derfor er ældre tæver mere udsatte for at udvikle denne tilstand.
Nogle racer er mere udsatte for livmoderbetændelse end andre, dette omfatter blandt andet; Golden Retriever, Berner Sennen, Cavalier King Charles, Langhåret Collie, Engelsk Cocker Spaniel og Rottweiler. Dette tyder på, at der også er arvelige faktorer, som spiller ind i udviklingen af livmoderbetændelse.
Livmoderbetændelse er en forholdsvis almindeligt forekommende sygdom, som menes at ses hos ca. 20% af intakte tæver inden de fylder 10 år. Ældre tæver har større risiko for udviklingen, og har hun ikke haft hvalpe er hendes risiko også større.
Sygdommen er alvorlig og sættes hunden ikke i behandling i tide, vil hun højst sandsynligt ikke overleve. Oftest vælges der en operative behandling, hvor selve livmoderen samt æggestokkene fjernes. Det er en stor operation, da livmoderen vil være betændt og fyldt med pus, som kan give alvorlige komplikationer hvis den brister under operationen.
I særlige tilfælde hvor der er tale om en “åben” livmoderbetændelse, hvor livmoderen stadigvæk er åben og der derfor kan flyde pusholdigt sekret ud af tæven, vil det være muligt at behandle tilstanden med antibiotika. Dette kan være nødvendigt hos ældre eller syge hunde, eller særlige avlstæver man ikke ønsker at neutraliserer. Ved denne behandlingsmetode er der dog risiko for at behandlingen ikke er tilstrækkelig, og tæven ender alligevel med at skulle opereres.
Symptomer på livmoderbetændelse hos hunde:
- Drikker din hund mere end hun plejer?
- Tisser hun mere end hun plejer?
- Har hun slimet brunrødt eller lugtende udfåd?
- Er hun væsentlig mere træt end hun plejer?
- Har hun mistet appetitten?
- Kaster hun op? (mere end én gang)
- Har hun feber?
- Virker hun som om hendes mave er udspilet?
Oplever du at din hund har bare én af de ovenstående symptomer, bør du altid kontakte din dyrlæge hurtigst muligt.
Falsk drægtighed
Efter endt løbetid oplever nogen hundejere at deres tæver ændrer adfærd. Den hormonudskillelse som kroppen laver efter en endt løbetid er stort set identisk uanset om tæven er blevet drægtig eller ej. I slutningen af hvilefasen (metøstrus) sker der et fald af det hormon, som skal opretholde drægtigheden (progesteron) og hormonet som skal stimulere blandt andet mælkeproduktionen (prolaktin) stiger. Derfor kan tæven opfatte det som om, at hun er drægtig og skal have hvalpe og det siges derfor, at hun er falsk drægtig.
Typisk viser adfærdsændringen sig 4-9 uger efter løbetiden, altså omkring tidspunktet hvor tæven normalt ville føde sine hvalpe. Symptomerne minder om de symptomer en drægtig tæve ville have. Dette indbefatter blandt andet:
- Hævet brystkirtler med eller uden mælkeproduktion
- Tilbageholdelse af væske og øget drikkelyst
- Nedsat appetit uden vægttab (grundet tilbageholdelse af væske)
- Lettere opsvulmet bug
- Redebyggeri
- Samler legetøj eller sko og værner om dem (beskytter dem)
- Kan virke mere aggressiv eller nervøs
- Slikning af brystkirtlerne
- Depressiv
Ingen tæver er ens og derfor vil de også reagere forskelligt hvis de er falsk drægtige. Nogle tæver vil opleve alle symptomerne og andre får måske kun et enkelt eller to symptomer. De fysiske symptomer vil være dem, som man oftest ser. De psykiske symptomer optræder også jævnligt, men står sjældent alene.
Hvorfor bliver hunhunde overhovedet falsk drægtige, tænker du måske? Der er faktisk en mening med galskaben. Selvom de moderne hunde sjældent render rundt i flokke, så kommer vores hunde jo fra en fortid, hvor de var vilde. Når en flok fik hvalpe, var det derfor en fordel at de tæver, som ikke havde fået hvalpe, kunne deltage i pasningen af flokkens nyeste skud på stammen. Tæverne der var falsk drægtige, ville derfor tage hvalpene til sig, som var de deres egne, hvis der opstod problemer eller der var mælkemangel hos moderhunden. På den måde sikrede man flokkens overlevelse, uanset hvad der måtte ske med hvalpenes mor.
Undgå falsk drægtighed, livmoderbetændelse og uønsket drægtighed
Har du ingen planer om at benytte din hunhund til avl, kan det være en fordel at undersøge muligheden for at få hende steriliseret. Ved at lade sin hund sterilisere fjerner du risikoen for at hun bliver uønsket drægtig, får falsk drægtighed og undgår at få livmoderbetændelse. Der er selvfølgelig også risiko for uønskede følger ved at lade sin hund sterilisere, og fordele og ulemper bør altid overvejes i samarbejde med din dyrlæge.
Din dyrlæge kan hjælpe dig med at fastsætte, om det er det rigtige valg for dig og din hund.
Er din hunhund blevet steriliseret er det vigtigt, at hun spiser et foder som er produceret til neutraliserede hunde.
Du kan finde et stort udvalg af dette foder her
Debat om post