Endelig er sommeren kommet og vi danskere har travlt med at komme ud og nyde den længe ventet varme.
Men hvad med vores hunde og katte? Hvordan klarer de at temperaturen stiger?
Især hunde er udfordret, når varmen stiger. Hunde har ikke samme mulighed for at komme af med varmen som vi mennesker har. Selvom hunde har pels at bærer rundt på, så har de en meget større udfordring end dét, når det kommer til varmen. Hunde har nemlig ikke svedkirtler fordelt på hele kroppens overflade ligesom mennesker har.
De er kun udstyret med svedkirtler i hundens trædepuder og mellem tæerne. Funktionen af disse kirtler er primært at sørge for at poterne ikke udtørres og sendes signalstoffer ud til markering af territorium. Derfor har hunden en meget begrænset mulighed for sænke kropstemperaturen gennem sved.
Se vores store udvalg af praktiske kølemåtter og køleveste, der sørger for at nedkøle din hund til en sund og behagelig kropstemperatur
Mange kan sikkert huske at have set sin hund ”halse”, hvor den sidder med tungen ud af munden og hiver efter vejret. Denne form for adfærd ses, når hunden har det for varmt og er en normal reaktion på varme. Hunden trækker luft henover tungen og ned i lungerne for at køle blodkarrene omkring tunge, hals og lunger. Denne adfærd er effektiv, men belastende for kroppen over længere tid og desværre ikke altid effektiv nok for hunde som udsættes for ualmindelige høje temperaturer.
På grund af den begrænsede mulighed for at komme af med varmen har hunde en øget risiko for dehydrering. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du som ejer, har fokus på at din hund får indtaget nok væske i sommerperioden og at den altid har mulighed for at søge skygge i varmen.
Derfor er det vigtigt, at du kender symptomerne på dehydrering. En voksen hund eller kat tisser typisk mellem to til tre gange om dagen (medmindre det er en hanhund som markerer sit territorium). Det første kroppen vil gøre, hvis der opstår væskemangel, er at nedsætte urinproduktion. Mængden, farven og lugten af urinen sladrer derfor om dit dyrs væsketilstand. Des mørkere og mere kraftig lugt urinen har, des mere koncentreret er den og dette kan være et tegn på væskemangel. Er du i tvivl, anbefales det at du kontakter din dyrlæge.
10 tegn på dehydrering hos din hund eller kat
- Tørre og blege slimhinder (lettest at tjekke tandkødet i munden)
- Nedsat hudelasticitet (træk i en hudfold på ryggen af hunden, bliver den stående kan det være et tegn på dehydrering)
- Indsunkne øjne
- Gisper
- Ryster
- Kraftig lugtende og mørkegul urin
- Sløvhed
- Fråde om munden
- Nedsat blodtryk
- Diarré
Hvordan får du nedkølet din hund eller kat?
Der findes mange måder at afhjælpe sit dyr med varmen. De nyeste produkter på markedet er yderst effektive og lette at benytte sig af. Kølevesten er en vest som gøres våd, vrides og herefter iføres hunden den.
Den sikrer en konstant nedkøling mens hunden kan gå frit omkring og egner sig derfor ekstra godt til lange gåture i varmen. Hvis katten ikke er vant til at have en sele på, kan det
være en udfordring at give den en kølevest på. Derfor findes dette smarte koncept også som en kølemåtte.
Måtten placeres på et sted med skygge og skal hverken tilsluttes strøm eller bruge batteri, da den køler helt af sig selv på grund af dens indhold af thermogel. Katten eller hunden kan på den måde selv styrer hvornår den vil nedkøles og hvornår den har det tilpas.
Står du med et dyr som er akut overophedet og ikke har en vest eller kølemåtte til rådighed kan våde kolde håndklæder benyttes og lægges over dyret.
Selvom vesten og kølemåtten kan afhjælpe på varmen er det stadigvæk vigtigt, at hunden eller katten får indtaget rigeligt med væske på de varme sommerdage. Især katte er dårlige til at huske og drikke og derfor kan det være en god idé at hjælpe katten med at huske på det ved at placerer en masse vandskåle forskellige steder indenfor og udenfor.
Nogle katte foretrækker rindende vand og dette kan en drikkefontæne hjælpe med. Drikkefontænen er nem at bruge og sørger for at katten har konstant adgang til rindende vand. Lyden og synet af det rindende vand øger oftest kattens drikketrang og hjælper dermed med at undgå en dehydrering.
Hunde som ikke vil drikke kan oftest ”snydes” med en smule smag i vandet. Der findes rigtig mange gode produkter som tilfører vandet smag, men som også er rig på elektrolytter. Aptus Nutrisal er på pulverform og blandes med vandet i hundens vandskål. Det giver vandet en lidt sødlig smag og hunden vil derfor drikke en højere væskemængden end normalt samtidig med at elektrolytbalancen genoprettes.
Lav din egen væske-erstatning:
Hvis du hellere selv vil lave en god væskeerstatning til din hund eller kat skal det gøres på følgende måde:
Bland 1 liter vand + 1 spiseskefuld druesukker + 1 teskefuld salt
Er din hund eller kat allerede en smule dehydreret og har brug for væske gives væsken i små mængder flere gange i timen. Alle hunde og katte har ikke samme væskebehov, da kropsvægten på dyret har stor betydning for mængden på det nødvendige væskeindtag.
Dosis til hund og kat per døgn udregnes ved at multiplicere vægten med 50-100 ml. Herefter divideres der med 24, hvis det er mængden per time man vil vide.
Eksempel: Hund på 20 kg
20 x 50 = 1000 ml.
20 x 100 = 2000 ml.
En hund på 20 kg skal dermed have et væskeindtag mellem 1 – 2 liter per dag, fordelt udover 24 timer. Dette svarer til 42-83 ml pr. time afhængig af hvor stort et væsketab dyret har haft.
Eksempel: Kat på 3 kg
3 x 50 = 150 ml
3 x 100 = 300 ml
En kat på 3 kg har dermed brug for et væskeindtag mellem 150-300 ml per dag, fordelt udover 24 timer. Per time skal katten drikke mellem 6 – 13 ml vand, afhængig af dens væskeunderskud.
Hvis hunden eller katten ikke mades om natten, skal dosis sættes op i løbet af dagen.
Er du i tvivl om mængden, er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge.
Må jeg give min hund is?
Ja og nej.
Vi tilbyder nu hundeis, som du naturligvis gerne må give din hund.
Is er for os alle sammen fristende, når sommervarmen melder sig. Problemet er bare, at hvis du deler dine frosne lækkerier med dit kæledyr kan det være til stor fare for dyret. Mange dyr er laktose intolerante (laktose-malabsorption) og derfor kan laktosen i flødeisen, softicen eller flødeskummet give grumme mavegener. Symptomerne på denne intolerans kan komme til udtryk ved diarré, luft i maven, mavesmerter og opkast.
Faktisk er rigtig mange hunde direkte allergiske overfor mælkeprodukter og allergien kan komme til udtryk ved at hunden oplever kløen, skældannelse og rødme.
Til sidst skal det nævnes, at mange is indeholder chokolade og dermed opstår der en risiko for chokoladeforgiftning. Forgiftningen skyldes, at chokolade indeholder Theobromin, som er giftigt for hunde og katte. Theobromin kan give anledning til hjertebanken, epileptiske anfald, irritation af mave/tarm, indre sår og blødninger i mavesækken samt hjerteanfald. Hvis din hund har indtaget chokolade, skal du kontakte din dyrlæge med det samme!
Hvad så med sodavandsis?
Desværre er sodavandsis også en dårlig ide at give dit dyr. Der er flere årsager til dette. For det første er sodavandsis fyldt med sukker, hvilket kan give mavegener men som også øger risikoen for fedme og diabetes. Men det værste ved sodavandsis, er at mange indeholder sødestoffet Xylitol. Xylitol er en sukkeralkohol, som frigiver en massiv mængde insulin hos dyret som spiser det. Når insulinen frigives i så store mængder, ses et akut fald i blodsukkeret og dyret kan miste koordinationsevne og i værste fald dø.
En anden risiko ved sodavandsisen er selve ispinden. Hvert år indlægges flere hunde, fordi de har spist en ispind. Ispinde splintrer anderledes end grene og pinde og de kan gøre stor skade i spiserør, tarm eller lægge sig på tværs som et fremmedlegeme hvilket kun kan kureres ved hjælp af en bekostelig operation.
Dette kan du give din hund, som erstatning for is
Men hvad må du SÅ give til din hund eller kat i sommerheden?
Frosent vådfoder er en rigtig god måde at forkæle din hund eller kat i sommervarmen, samtidig med at det køler. Find yndlingsvådfoderet frem, et par plastikkruse og nogle tyggepinde (hvis det er til en hund).
Sådan laver du den perfekte is:
- Fordel vådfoderet i plastikkrusene og sæt en tyggepind ned som ”ispind”
- Frys krusene i nogle timer eller natten over
- Tag krusene ud af fryseren og fjern plastikkruset
- Nu har du den lækreste is til din firbenet ven
Andre måder at køle hunden eller katte ned på er ved at tilsætte isterninger til drikkevandet. Mange dyr synes det er sjovere at drikke vandet, hvis der flyder en isterning rundt samtidig med at vandet holdes dejligt tempereret. Er det rigtig varmt kan man med fordel fodre med halvt tørfoder og halvt vådfoder, på denne måde indtager hunden og katten en del mere væske end hvis den blot fodres med tørfoder.
Hunde og katte i biler
Hvert år lider hunde og katte tragiske skæbner, når de efterlades i varme biler eller vandskålene derhjemme ikke bliver fyldt op. Selvom medierne og dyreklinikkerne advarer om at efterlade sin hund eller kat i bilen, så ses der stadigvæk mange sager hvor netop dette er sket. At efterlade sit dyr i en bil om sommeren kan få fatale konsekvenser – ofte med døden til udgang.
Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 registrerede sidste år hundrede sager med hunde, der var blevet efterladt i varme biler.
Se vores store udvalg af hundeudstyr til bilen, som udover at sørge for din hunds sikkerhed, også gør køreturen mere behagelig for alle passagerer.
Mange parkerer deres bil i skyggen og tror at dette er nok til at bilen ikke overopheder, men dette er ikke korrekt. Selvom din bil står i skyggen og vinduet står på klem, så stiger temperaturen ekstremt hurtigt.
Nedenfor ses et skema over temperaturstigningerne i bilen afhængig af udendørstemperaturen. Som det kan ses nedenfor, så skal temperaturen ikke være mere end 14 grader udenfor før det begynder at blive problematisk med at lade sit dyr sidde i bilen. Som hovedregel siges det, at for hvert kvarter stiger temperaturen i bilen med 10-15 grader.
Vores råd er derfor, at selvom din hund eller kat kan virke trist over at du lader den være alene hjemme, så vil den til en hver tid hellere foretrække et afkølet rum og adgang til frisk vand end at sidde i en bagende bil. I værste tilfælde kan det ende med at tage livet af dem.
Skrevet af:
Simone L. B. Rosenhagen, Aut. Veterinærsygeplejerske og Vet. Med. Stud.
Debat om post