Kræsenhed er ikke kun forbeholdt katte; mange hundeejere vil på et tidspunkt opleve at deres hund udtrykker kræsne spisevaner.
Nogle hunde kan være utrolig selektive med deres mad og afvise visse fødevarer eller måltider, hvilket kan være frustrerende som hundeejer. Men ligesom hos kat, er det vigtigt at sygdom udelukkes med det samme hos dyrlægen.
Visse sygdomme viser sig som mistet appetit, og mistolker man hundens signaler og tror den blot er kræsen, kan det få alvorlige konsekvenser. Start derfor altid med at få din hund undersøgt af en dyrlæge, hvis den ændrer sine spisevaner.
Hundens lugtesans
Hundens næse er ligesom kattens ekstrem fintfølende. Kigger vi på hundens hjerne, kan vi også se, at selvom den er mindre end menneskets, så er den del af hjernen, som arbejder med lugt 40% større hos hund end hos mennesker. Man anslår at en hunds næse er 1000 gange mere sensitiv end et menneskes.
Hundens smagssans
Hunde har flere smagsløg end katte, men stadigvæk væsentligt færre end mennesker. I modsætning til katte, så kan hunde godt smage sødt. Hunde kan altså smage alle 5 grundsmage; sødt, salt, surt, bittert og umami.
Raceforskelle
En hund er ikke bare en hund. Hunderacer er forskellige og der ses en tydelig forskel på forekomsten af kræsenhed blandt store og små hunderacer. Typisk er det de små hunderacer, som oftest viser tegn på kræsenhed. Hvorfor vides ikke, men avlen igennem mange år har givet anledning til raceforskelle i hundenes neuroanatomiske struktur, som kan have indvirkning på tendensen til kræsenhed.
Sæsonbestemt kræsenhed
Hunhunde kommer i løbetid cirka 2 gange årligt. Løbetid påvirker ofte både hunner og hanner i området og kan give anledning til stor frustration, især for intakte hanhunde. Det er ikke unormalt at både hunner som er i løb, men også hannerne omkring tæven kan få problemer med appetitten.
5 tips til håndtering af kræsenhed hos hunhunde under løbetid
- Vær tålmodig
Kræsenhed hos hunhunde under løbetid er normalt midlertidig. Giv hende tid til at tilpasse sig de hormonelle forandringer og komme tilbage til sin normale spiseadfærd.
- Sørg for ro og komfort
Skab et roligt og behageligt miljø for din hunhund under løbetiden. Reducer stressfaktorer, og undgå unødvendig kontakt med hanhunde.
- Tilbyd lækre godbidder
Nogle gange kan det hjælpe at give lidt ekstra lækre godbidder for at stimulere hendes interesse for maden. Men undgå at give menneskemad, da dette kan danne grundlag for dårlige madvaner og øge risikoen for udvikling af generel kræsenhed.
- Undgå tvang
Tving aldrig din hund til at spise, da det kan forværre hendes afvisning af foderet og skabe en negativ forbindelse til mad.
- Konsulter en dyrlæge
Hvis din hunhunds kræsenhed er vedvarende, eller hvis hun bliver flad og ændrer normaladfærd, bør du altid kontakte din dyrlæge.
5 ting du kan gøre for at ændre spisevanerne hos din hund
- Prøv forskellige foderprodukter
Hvis din hund afviser sin nuværende mad, kan det være en god ide at eksperimentere med forskellige mærker, smagsvarianter og teksturer. Nogle gange kan hunde være kræsne på grund af en bestemt ingrediens eller smag.
- Tilbyd ikke menneskemad
Det værste du kan gøre, er at tilbyde din hund menneskemad, i håb om at den vil spise. Dette vil kun øge kræsenheden.
- Foderskåle og præsentation
Ligesom beskrevet i afsnittet om kræsenhed til kat, så kan valg af foderskål gøre en forskel på, om hunde vil spise eller ej. Lugt til hundens madskål; lugter den af plastik? opvaskemiddel eller andet? Store hunde kan med fordel få serveret maden i en hævet foderskål, da det kan være ubehageligt for dem at bøje sig ned for at spise deres mad. Dette hjælper desuden med at mindske risikoen for mavedrejninger.
- Fast spisetid
Indfør faste spisetider for din hund, og fjern maden efter et bestemt tidsrum, selvom der ikke er spist op. Dette kan hjælpe med at opbygge en rutine og skabe en større motivation for at spise på det angivne tidspunkt.
- Konsistens og vedholdenhed
Vær vedholden i dine bestræbelser på at håndtere din hunds kræsenhed. Det kan tage tid at ændre spisevaner, så vær tålmodig og undgå at skifte foderet eller rutinerne hele tiden.
Husk, at hvis din hund fortsætter med at være kræsen eller viser andre usædvanlige symptomer, bør du konsultere en dyrlæge for at udelukke eventuelle underliggende sundhedsmæssige problemer.
Foderanbefalinger til kræsne hunde
Virbac HPM Adult Small & Toy: Et kvalitetsfoder med højt proteinindhold for at øge den gode smag.
Carnilove Adult Salmon: Her får du et kornfrit og kartoffelfrit fuldfoder, som er rig på antiinflammatoriske egenskaber grundet den høje mængde laks.
Specifik C-BIO-W: Et Økologisk vådfoder som både indeholder svin, okse og fisk.
Skrevet af:
Simone L. B. Rosenhagen, Aut. Veterinærsygeplejerske og Vet. Med. Stud.
Debat om post