Har du eller skal du have en ny kattekilling, så er du kommet det rette sted hen.
Uanset om det er din første kat, eller om du har haft kattekillinger før, så er der utrolig meget man skal vide, når man får sig en ny kattekilling.
Derfor har vi fået vores dygtige AniCura dyrlæger til at skrive en artikel, om hvad man som ny katteejer skal være særligt opmærksom på, for at give sin lille nye killing de bedste forudsætninger for en god start på tilværelsen.
I artiklen dækker vi bl.a. vacciner, indkøbsliste, skal man have flere killinger, neutralisering og alt det lovmæssige.
Vi dækker fælgende punkter i dette blogindlæg:
(Du kan altid hoppe ned til det punkt du ønsker information om ved at klikke på afsnittet, såfremt du ønsker at hoppe noget over)
- Derfor skal din kat vaccineres
- Hvornår skal kat vaccineres?
- Dette foder skal din nye killing have?
- Hvilke udstyr skal du bruge til din kattekilling?
- Indkøbsliste til din nye kattekilling!
- Skal du have flere kattekillinger?
- Killingens første nat + tilvænning til hjemmet
- Neutralisering af din kat
- Hvilke lovmæssige krav skal man være obs på?
Foråret er her og det betyder at det snart vrimler med små søde kattekillinger. Det er højsæson for familieudvidelser og i den forbindelse er det vigtigt, at have styr på hvilke vacciner din nye kattekilling skal have.
I Danmark er vi heldigvis skånet for mange alvorlige smitsomme sygdomme blandt vores hunde og katte, hvilket skyldes at vi igennem årtier har været gode til at få vores dyr vaccineret.
Netop derfor er det også vigtigt, at vi ikke opgiver dette, da vi derved kan risikere at uønskede sygdomme blomstre op i Danmark.
Husk at vær opmærksom på loppe og flåter, læs hvordan du håndterer det bedst her.
Derfor skal din kat vaccineres:
Ligesom med mennesker, så vaccineres katte for at være beskyttet bedst muligt, ved udsættelse for smitte af nedenstående virussygdomme:
- Katteinfluenza (Feline Calici Virus og Feline Herpes Virus)
FCV og FHV er to typer af forskellig vira, men forveksles af og til med hinanden grundet fælles symptomer som fx at katten bliver snottet. FCV går primært ud over mund, næse og tandkød i form af betændelsestilstande heri samt snot, hvor FHV går i øjne og næse, og vil typisk vise sig som øjenbetændelse og snot.
- Kattesyge (Feline Panleukopenia Virus)
Kattesyge er en type af parvovirus som overføres til arter i kattefamilien, både vilde og tamme. Denne virus er en DNA-virus som giver sygdom i mave-tarmkanalen, da den her opformerer sig til millioner og udskilles via kattens afføring. Når virusset udskilles, er den hårdfør og kan overleve i op til 6 måneder i det fri, derfor kan smitte ske via kontamineret jord. Den hyppigste årsag til smitte hos katte er ved direkte kontakt med en anden smittet kat. Der findes ingen behandling som kan dræbe parvovirus og derfor er behandlingen kun understøttende behandling, som rettes mod kattens symptomer. Især killinger er i stor risiko for at dø af sygdommen.
- Hundegalskab (Rabies)
Virussygdommen rabies er nok den mest kendte blandt kæledyrsejere. Virus udskilles i spyt og angriber nervesystemet og ødelægger hjernevævet. Rabies er en zoonose som kan overføres til mennesker. Dette sker via bid. I Danmark har vi ikke rabies, hvorfor det kun anbefales at vaccinere, hvis katten skal med ud at rejse, hvor det er et krav. Det er vigtigt at være opmærksom på at der er en periode på 21 dage efter vaccinationen, hvor katten skal blive i Danmark og at denne dato skal anføres i et kæledyrspas hos dyrlægen.
Hvornår skal min kat vaccineres?
Første gang kattekillingen skal vaccineres, gøres det over to gange med ca. 4 ugers mellemrum mellem vaccinationerne. De fleste killinger vaccineres første gang når de er 8 uger og så igen når de er 12 uger, dette gøres for at booste vaccinen.
Herefter skal din voksen kat blot revaccineres én gang om året ved det årlige sundhedscheck hos dyrlægen. Dyrlægen vil typisk have styr på hvilke vacciner katten skal have året efter og hvilke der stadig dækker katten. I Danmark må dyrlæger ikke vaccinerer kæledyr uden at have lavet et sundhedscheck af kæledyret først.
Hvilke foder skal min kattekilling have?
Den lille nye kattekilling skal selvfølgelig også have noget at spise og en god start på tilværelsen, starter med kvalitets kattefoder. Der findes mange producenter som laver kvalitetsfoder til katten gennem alle dens livsstadier.
Killingefoder er rig på energi der bidrager til en sund og normalt vækst af killingen. Synes du som ejer at det kan være en jungle når det kommer til foder? Her er da tre bud på forskellige typer af kvalitetsfoder til killinger
Her er 3 bud på killingefoder i højeste kvalitet
Her er tre bud på forskellige typer af kvalitets killingefoder, som 100% opfylder din nye kattekillings foderbehov.
Virbac står bag Veterinary HPM™, der har vundet prisen som det bedste foder. Ved at give din killing foder fra Virbac sikrer du, at din killing får den rette ernæring. Læs mere om Virbac og deres produkter her.
- Virbac HPM Baby Cat Pre Neutered: Læs mere om produktet her –
- Royal Canin Pediatric growth: Læs mere om vores Royal Canin Pediatric Growth her
- Specific FPD Kitten: Læs mere om produktet her
Det er vigtigt at tilpasse foderet efter kattens behov. Disse tre foderforslag er til killinger der endnu ikke er blevet neutraliserede (kastreret/steriliseret). Spørg din dyrlæge om fodervejledning hvis du får din kat neutraliseret, så overvægt bedst muligt undgås.
Udstyr til din nye kattekilling
Hvad skal man så egentlig bruge til sådan en lille ny kattekilling, udover foder? Her sætter kun fantasien grænser! Der findes et utal af produkter man kan anskaffe sig til sin kat og for de fleste kommer det lige så stille og roligt når familien finder ud af, hvor deres behov ligger. Når dét så er sagt, så er mad- og vandskål, kattebakke, katteskovl, kattegrus og transportkasse et godt udgangspunkt.
Kradsebræt eller kradsetræ, legetøj og lidt lækkerier er for de fleste ejere også at foretrække. Anskaffer man sig en katterace der kræver pelspleje så kan en type af kam, karte eller børste også være en god idé så killingen allerede fra starten af kan vende sig til denne.
Selvfølgelig afhænger mængden af udstyr man har brug for, også af hvilken livsstil man vælger til sin kat. Om killingen skal være inde-, ude- eller hus/have-kat, så har det en indflydelse på hvad man som ejer anser som nødvendigt at have.
Vælger man en løsning der kræver, at katten behøver en kattebakke skal man som ejer være opmærksom på at skifte sandet ofte. Katte er meget renlige dyr og kan ty til andre steder at besørge hvis de ikke syntes kattebakken er ren nok.
Indkøbsliste til din nye kattekilling
Her har vi opstillet en huske- /indkøbsliste til kattekillinger.
- ID-Mærke med mikrochip
Selvom det Ikke er lovpligtigt at få ID-mærket eller registreret sin kat, så anbefaler vi det stærkt, da det bl.a. er nemmere at finde sin kat igen, skulle den være blevet væk. Du kan få din kat ID-mærket på vores klinikker her - Mad- og Vandskål.
En mad og vandskål er naturligvis et must, så killingen har et sted at spise. - Kradsetræ
Et kradsetræ er en naturlig del af kattens liv, da katte kradser i ting for at afmærke deres territorium. Køb kradsetræ her - Kattebakke og kattegrus
Da katte er meget renlige dyr, er det vigtigt at man vedligeholder kattebakken. Vi anbefaler kattegrus fra Ever Clean, da det er kvalitets kattegrus som fjerner al dårlig lugt fra bakken. - Legetøj.
Legetøj er vigtigt, da katte er legesyge og gerne vil aktiveres. Køb lidt forskelligt. - Transportkasse og katteseng
En transportkasse er især vigtig at have, når man skal have katten til dyrlæge, eller med på tur. En katteseng, giver katten sit eget opholdssted, hvor den føler sig tryg og kan hvile sig. - Killingefoder & godbidder.
Sørg for at købe killingefoder, da det er udviklet specielt til kattekillinger. Køb også lidt godbidder til forkælelse.
Skal du have én eller flere kattekillinger?
Katte er solitære væsner, så selvom man får et søskendepar er det ikke ensbetydende med, at det vil gå godt. Derfor skal man som ejer være indstillet på, at man kan være nødsaget til at skulle finde et nyt hjem til en af kattene. Flere katte betyder også at man skal have flere kattebakker, mad- og vandskåle mm.
Kattens tilvænning til et nyt hjem
Killingens første nat bør så vidt muligt foregå i så få rum af boligen som muligt, således at den ikke skal forholde sig til hele boligen på en gang. Derfor anbefaler vi at man tilvænner kattens nye hjem, ved at holde den i et enkelt rum, der ikke er for stort, i hvert fald killingens første nat. Stil både kattebakke og mad-, vandskål i dette rum, og vis katten hvor det står. Sørg for at kæle og snakke med din nye killing, men lad den også gå rundt alene i hjemmet eller rummet for at snuse.
Efter et døgn, bør den være klar til at gå på opdagelse i flere rum af boligen. Hvis du har flere etager og mange rum, så lad katten stille og roligt tilvænne sig run for rum.
Neutralisering af din kat
Én kat kan blive til rigtig mange på bare et enkelt år. Mange killinger vil være i overskud og ende på et internat eller som vildkatte. Skal man derfor ikke avle på sin kat anbefales det kraftigt at få den neutraliseret. Katte bliver kønsmodne når de er omkring 6-10 måneder så gerne inden der.
Mange dyrlæger fraråder p-piller som løsning da der er en lang række bivirkninger, eksempelvis en øget risiko for at katten får livmoderbetændelse. Du kan få din kat neutraliseret hos din dyrlæge.
Hvad siger loven?
Vælger man at ens kat skal have adgang til at komme udenfor skal man være opmærksom på loven om mark- og vejfred. Heri står der hvor din kat må færdes og hvad du som ejer skal erstatte på dit kæledyrs vegne, hvis uheldet er ude. Dette betyder at selvom din kat går frit ude er det ikke ensbetydende med at den rent lovmæssigt må færdes overalt. En god idé kunne være at forventningsafstemme med nærmeste naboer på forhånd. For yderligere informationer kan man besøge retsinformation.dk
Ved udrejse fra Danmark er det lovpligtigt at få rabiesvaccineret sin kat. Man kan risikere at katten bliver konfiskeret af myndighederne i det land man rejser til og sat i karantæne hvis den ikke er rabiesvaccineret. Tjek altid op på om det land man rejser ind i har andre særlige krav for indrejsende kæledyr inde på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Det er på nuværende tidspunkt ikke lovpligtigt at få ID-mærket eller registreret sin kat. Man kan få sin kat ID-mærket med mikrochip, øretatovering eller begge dele. På denne måde er det lettere at hjælpe en savnet kat hjem igen. Mikrochip anbefales, da den kan gives uden bedøvelse samt at den er sikker at aflæse.
Tilbage er kun at nyde din nye kattekilling
Efter alle praktiske forberedelser, informationssøgen og indkøb m. m. er overstået, er det endelig tid til at få guldklumpen hjem. Mange vælger at kombinere køb af kattekillinger med ferie, så de kan være hjemme det første stykke tid hos det lille nye familiemedlem. Her er der rig mulighed for at få sin nye kattekilling til at falde godt til samt masser af tid til grin, smil og gode stunder som sådan en lille energibombe jo bringer med sig ind i familien.
På vores website dyrenesbutik.dk kan du finde stort set alt, hvad du skulle have behov for til din nye kattekilling,
Debat om post