Det er måske de færreste, som går og tænker på deres hunds mundhygiejne, men faktisk rammes rigtig mange hunde af mundhuleproblemer, fordi deres mundhygiejne ikke er god nok. Dårlig mundhygiejne går ikke kun udover tænderne, men kan medføre mere alvorlige sygdomme, da bakterierne fra munden kan transporteres med blodet rundt til resten af kroppen. Det er især sygdomme i hjerte, nyrer og lever som kan ses i forbindelse med tandproblemer hos hund, og netop derfor er det så vigtigt at holde øje med din hunds mundhygiejne.
Forebyggelse af mundhuleproblemer
Tandbørstning er den mest effektive måde at holde hundens mund ren på. Det er til gengæld en tilvænningsproces at lære sin hund at få børstet tænder og det kræver at man har tiden og tålmodigheden til at lære hunden det. Start med at putte en smule vådfoder på tandbørsten og før den forsigtigt hen til hundens mund og lad den slikke maden af. Næste step er at føre tandbørsten ind i hundens mund og se om den acceptere dette. Når hunden er tryg ved at få ført tandbørsten ind i munden, kan du forsøge at børste tænderne blidt. Stritter hunden imod på noget tidspunkt, er du gået for hurtigt frem og må gå et par trin tilbage. Du kan købe både tandbørste og tandpasta til hunde på DyrenesButik.dk.
(OBS! Brug aldrig human tandpasta til din hund)
Som alternativ til den klassiske tandbørste og tandpasta fås en fingertandbørste som er lavet af et fibermateriale, der gør at brugen af tandpasta ikke er nødvendig. Fingertandbørsten glides blot over hundens tænder og fjerner plakken på denne måde. Disse fingertandbørster kan købes på DyrenesButik.dk
For mange er det ikke realistisk at få presset daglig tandbørstning af sin hunds tænder ind i hverdagen. Heldigvis findes der andre måder, som kan hjælpe med at forebygge tandproblemer.
En klorhexidin gel er en gel, som dræber bakterierne, der forekommer i hundens mund. Den er nem at benytte, da der er tale om en spray. Gelen benyttes en gang om dagen til en gang om ugen efter aftale med din dyrlæge. Det er vigtigt at gelen sprayes over tænderne på tandkødet og ikke blot slikkes af og spises med det samme. Sidder det ikke længe nok på tænder og tandkød har det ingen effekt. EffiClean Dental kan købes på DyrenesButik.dk
Aquadent er en væske, der tilføres hundes drikkevand dagligt. Væsken indeholder 3 aktive ingredienser som afhjælper dannelsen af plak og modvirker dårlig ånde. Drikkevandet skiftes dagligt og tilføres den korrekte mængde væske (vigtigt at skifte hele skålen dagligt, da koncentrationen ellers ikke passer). Vet Aquadent kan købes her.
Tilskudsproduktet PlaqueOff er et pulverprodukt som er velegnet til hunde der døjer med dannelsen af tandsten. Pulveret tilsættes foderet og indeholder havalgen Ascophyllum Nodosum, der forebygger dannelsen af plak og tandsten.
Produktet hedder Plaque Off og kan købes her.
Udover tilskudsprodukter findes der også fuldfoder som har fokus på at nedsætte dannelsen af tandsten. Hills og Royal Canin har blandt andet lavet et fuldfoder ‘Dental’ som fjerner plak, misfarvninger og tandsten. Produkterne kan købes på DyrenesButik.dk
Der er således mange tiltag, man som hundeejer kan gøre sig, for at forebygge dannelsen af plak og tandsten og give sin hund de bedste vilkår for en sund mundhule.
Er du i tvivl om hvilket produkt du skal anvende, er du altid velkommen til at kontakte os.
Typiske mundhuleproblemer hos hund
Tandsten
Tandsten er et af de hyppigst forekommende mundhuleproblemer hos hund. Kalk fra hundens spyt udfældes og sætter sig på tænderne. Kalkindholdet i spyttet er forskelligt fra hund til hund og derfor er mængden af tandsten også forskeligt fra hund til hund. Nogen hunde vil således have tendens til hurtig dannelse af tandsten, mens andre hunde næsten ingen tandsten danner.
Når tandsten dannes på overfladen af tænderne, har det en ru overfalde, som holder rigtigt godt på bakterier. Bakterierne danner plak, som ofte ses som en gullig/hvidlig belægning og i løbet af 24-48 timer forkalkes dette og en mekanisk fjernelse er den eneste måde at komme af med det på igen. Får tandsten og plak lov til at forplante sig på tænderne, vil der med tiden opstå paradentose.
Tandsten kan fjernes ved at få udført en tandrens hos din dyrlæge.
Paradentose – Parodontitis
Når der opstår infektion i tandkødet samt i knoglen, som omslutter tandrødderne kaldes det for paradentose eller parodontitis. Kæbeknoglen nedbrydes langsomt af bakterier og vil medføre at tænderne mister deres forankring i knoglen og dermed blottes tandrødderne og tanden bliver løs. Er forankringen af tanden mistet, er tanden som regel ikke til at redde og den bør fjernes. Paradentose kan i nogle tilfælde behandles ved at der renses grundigt op i tandkødslommerne omkring tænderne imens hunden er i fuld narkose – men langt fra i alle tilfælde.
Fremmedlegemer
Mange hunde er rigtig glade for at tygge i pinde. Tygning er en naturlig del af hundens behov og mange hunde finder det beroligende at tygge på noget. Problemer i forbindelse med tygning af pinde, ses typisk hvis pinden splintres. Er hunden uheldig, kan splintrede pindestykker sætte sig i hundens mund. Splinten vil lave en indgangsport i slimhinden i munden og kan give anledning til bakterieophobning og bylddannelse. Nogen hunde er sågar så uheldige at et pindestykke sætter sig på tværs i ganen og giver anledning til stor smerte og ubehag.
Tygger din hund i pinde, bør du altid jævnligt undersøge din hunds mund grundigt.
Caries (huller)
Selvom det ikke er det mest sete problem i klinikkerne, så får nogen hunde huller i tænderne. Fodres hunde især med menneskemad, som har et højere sukkerindhold, kan der være større risiko for dannelse af huller.
Hullerne bør behandles ligesom hos mennesker, da det er smertefuldt at gå rundt med. Har du mistanke om at din hund lider af huller i tænderne, bør du kontakte din dyrlæge.
Gingivitis – tandkødsbetændelse
Betændelse i tandkødet kaldes også for gingivitis, og ses først og fremmest som følge af belægninger på tænderne (plak og tandsten). Tandkødet bliver rødt og hævet og i svære tilfælde kan der opstå betændte sår, som lugter grimt. Udover dårlig ånde kan savlen og tyggeproblemer ligeledes opstå og hunden kan få kedelig pels og tabe sig.
Behandles betændelsestilstanden ikke kan der ske en vandring af bakterierne via blodet til andre organer og danne abscesser som i værste tilfælde kan være livstruende.
Tandfraktur
Knækker et stykke af hundens tand af, kaldes det for en tandfraktur. Tandfrakturer kan ske på alle hundens tænder og frakturen kan være både overfladisk eller dyb (tandens pulpa er involveret).
Hos hunde er der oftest tale om frakturer på hundens hjørnetænder. Oftest opdages en fraktur hurtigt af ejer, da det er smertefuldt for hunden. Typiske tegn på en tandfraktur er blod omkring munden eller udbredt savlen samt problemer med at tygge. Nogen hunde er gode til at skjule smerten, mens andre hunde vil vise tydelige tegn herpå.
En beskadiget tand bør tilses af en dyrlæge hurtigst muligt. Er der skade på tandens pulpa er der risiko for at bakterier kan vandre via rodkanalen ned til kæbeknoglen, hvor der kan dannes bylder og i værste tilfælde gøre at kæbeknoglen knækker.
Et røntgenbillede bør derfor altid udføres i forbindelse med en tandfraktur.
Anatomien i hundens mund
Hunde har ligesom mennesker to sæt tænder; 1 sæt mælketænder og 1 sæt voksentænder. Hundens tænder hæfter på kæbegrenene. Hundens underkæbe består af to separate kæbegrene, der foran hæftes ved hjælp af bindevæv. Dette gør fleksibiliteten af kæbegrene større end hos for eksempel mennesker, hvor grenene er vokset sammen.
Tænderne opdeles i fortænder (incisiver), hjørnetænder (caninii), forreste kindtænder (præmolarer) og bagerste kindtænder (molarer). Hvalpen fødes ligesom katten uden tænder, og i løbet af hvalpens første 3-4 uger begynder mælketænderne at vokse frem. Hundens mælketandsæt består af 28 tænder, hvoraf 6 af dem er fortænder i overmunden, og 6 fortænder i undermunden. Hertil ses 4 hjørnetænder og 6 kindtænder i undermunden (fordelt på begge sider) samt 6 kindtænder i overmunden (fordelt på begge sider).
Efter 12. leveuge begynder hvalpen så småt at skifte tandsæt til de permanente tænder. Processen tager omkring 12 uger, og når hvalpen er 24 uger gammel bør tandsættet være fuldt udskiftet. Udskiftningen af tandsættet kan være til stor gene for hvalpens omgivelser og den selv, da gummerne kan kløe i denne periode. Hvalpen vil ofte bide mere i ting og måske endda i sin ejer, for at stilne kløen. Hver mælketand erstattes af en permanent tand og ydermere vokser 4 kindtænder mere frem på hver side af underkæben samt 3 kindtænder mere på hver side af overkæben. Man inddeler nu hjørnetænderne i præmolarer (de 4 forreste kindtænder) samt molarer (de bagerste 2 i overkæben og bagerste 3 i underkæben). Det fulde voksne tandsæt består nu af 42 tænder.
Har du en hund som er i løbetid? Så har vi skrevet en lille artikel om, hvad du som ejer skal være opmærksom på!
Hundens tænder kan både flå og knuse
I modsætning til katte, er hundens tandsæt designet til både at kunne flå kød af sit bytte, men også til at kunne knuse sin mad. Dette kommer til udtryk, når man kigger på tændernes udformning. De forreste tænder er domineret af spidse takker og har til formål at rive og flå kød af knogler. De bagerste tænder har også spidse takker, men også enkelte tyggeflader, som gør det muligt at skære og knuse for eksempel sener og knogler.
Udformningen af tænderne har meget at sige, når vi kigger på hvilke tandproblemer dyrene kan få. Katte får for eksempel ikke caries (huller), fordi de ikke har tyggeflader hvori bakterierne kan sidde og arbejde. Hunde kan derimod godt få caries, da de har større tyggeflader – det er dog stadigvæk sjældent at dette ses.
Skrevet af:
Simone L. B. Rosenhagen, Aut. Veterinærsygeplejerske og Vet. Med. Stud.
Debat om post